Cum să te căsătorești cu succes și când e momentul potrivit să spui „Da!”

Analiștii agenţiei sociologice Pew Research Center au publicat un studiu, conform căruia în jur de 20% de oameni peste 25 de ani nu s-au căsătorit niciodată. În anii 60, statistica acestui subiect ne arăta cifra de 9%. Acest declin în ceea ce priveşte refuzul tinerilor de a se căsători se explică prin reputaţia negativă a mariajului de a neferici oamenii.

De aceea, mulţi dintre noi hotărăsc să nu-și asume acest risc. Totuşi, oamenii care s-au căsătorit reuşit ne spun că căsnicia este cel mai frumos lucru, care li s-a întâmplat în viaţă.

Majoritatea savanţilor, însă, se pronunţă pro vieţii familiare, datorită anumitor motive ştiinţifice. Iată câteva sfaturi, care vă vor convinge că, dacă ţineţi cont de anumite principii, puteţi deveni un om fericit în cadrul mariajului:

Este cel mai bine să ne căsătorim cu prietenii noştri

Cercetările doctorului John F. Helliwell au demonstrat: căsătoriile dintre prieteni sunt mult mai trainice şi durabile, decât toate celelalte. Prietenia este o substanţă esenţiată pentru fiecare cuplu, deşi nu toţi îşi dau seama de acest lucru. De aceea, nu ignoraţi semnalele de atenţie ale prietenilor voştri, căci ele v-ar putea aduce, cândva, o viaţă familiară fericită.

Nicio căsătorie până la 23 de ani

Sociologul Arielle Kuperberg de la Universitatea Pensilvania a descoperit că, dacă ne căsătorim după 23 de ani riscul divorţului este de doar 30%. Dacă această cifră vi se pare prea mare, atunci luaţi în consideraţie faptul că riscul de divorţ a oamenilor care se căsătoresc între 18-23 ani este de 60%.

Un lucru interesant, aici, este că savanţii nu explică acestă cifră enormă prin motivul „Nu-i ajungea experienţă de viaţă ‘, ci prin ceea că tinerii la această vârstă, pur şi simplu nu sunt conştienţi de mersul viitorului lor. Ei nu-şi dau seama în ce direcţie se îndreaptă şi ce îşi doresc de la viaţă. De aceea, ei fac o alegere corectă, doar pentru etapa actuală a vieţii lor, nu pentru perspectiva ulterioară a vieţii lor, astfel ajungând să regrete anumite lucruri.

Oamenii care trăiesc împreună, întotdeauna, au neînţelegeri

Psihoterapeutul american Ellyn Bader, de mai mulţi ani consultă cuplurile proaspăt căsătorite, ajutându-le să nu divorţeze. Tot Bader, ne mai spune şi că nu trebuie să ne căsătorim cu o persoană – dacă încă nu am trăit împreună cu aceasta.

Acest sfat este într-adevăr bun, întrucât deseori nu ne dăm seama că anumite detalii neînsemnate ale manierei de a trăi a membrilor noştri de familie, ar putea fi prezente şi în caracterul soţului/soţiei noastre.

Iată de ce trebuie neapărat să trăim împreună o anumită perioadă cu partenerul nostru, pentru a putea fi siguri că am făcut alegerea corectă.

Dragoste nu durează, mai mult de un an

Doctorul Enzo Emanuele de la Universitatea italiană Pavia, insistă asupra ideii de efemeritate a dragostei. El ne explică că sentimentul de dragoste este acela care ne face să adorăm persoana iubită, trăind doar cu gândul la ea.

Trebuie să ne dăm seama că mariajul are nevoie de un fundament mult mai puternic decât fluturaşii din burtă. De aceea, este foarte important să ne dăm seama dacă partenerul nostru ne va rămâne prieten adevărat, după ce iubirea va dispărea.

Sursa :