fb

Cum să spui un „NU” grațios: 4 principii de bază

Nu mulți dintre noi sunt în măsură să spună „Nu” cererilor venite din partea diferitor persoane. În primul rând, pentru că ne este frică să nu se simtă inconfortabil.

Ideea de a acționa împotriva așteptărilor oamenilor care ne înconjoară, ne provoacă un mare disconfort. De fapt, este o teamă exagerată, iar oamenii îi admiră pe cei care știu cum să spună „nu”.

De obicei, spunem „da” și apoi suferim zile sau luni întregi, în loc să spunem „nu” și să ne simțim inconfortabil câteva minute. Trebuie să învățăm cum să spunem „nu” tuturor lucrurilor care pentru noi nu contează, dar trebuie să o facem cu grație. Pentru a te învăța să refuzi, urmărește câteva principii. Aceste principii sunt descrise în cartea lui Greg McKeon – „Esențialismul. Calea spre simplitate

Principiul 1. Îndepărtează decizia ta de relația pe care o ai cu persoana respectivă: spunând „nu”, nu refuzi interlocutorul, ci refuzi ideea acestuia.

Principiul 2. Nu utiliza, în mod necesar, cuvântul „nu” atunci când refuzi. Ai putea spune, de exemplu: „Mi-e teamă că jobul nu îmi permite să fac asta”. Psihologii susțin că cel mai frumos mod de a refuza este după modelul japonez.

Cazi de-acord cu propunerea partenerului/clientului și în același timp, pui o condiție – una care va face oferta adversarului profitabilă pentru tine. Dacă aceasta funcționează, rămâi în joc. Dacă nu – adversarul este cel care-și spune „nu” singur.

Principiul 3. Concentrează-te asupra modului de a oferi un compromis. Nu uita că persoana care a făcut oferta, în primul rând își urmărește propriile interese, nu interesele tale.

Principiul 4. Ține minte că, în orice situație, un răsunător „nu”, sună mai politicos decât un „da” evaziv.

Frazele care îți vor permite să ieși grațios din certurile inutile

Există momente în care încercați să dezbateți o problemă care pentru tine nu este interesantă, importantă, îți ia timp sau ți se pare inutilă.

Pentru a nu arăta nepoliticos și pentru a menține relații bune cu persoana în cauză poți folosi fraze ca: „Acest lucru poate fi discutat până mâine dimineață”, „Este o întrebare cu adevărat dificilă pentru o discuție de scurtă durată” sau „Am citit recent un articol foarte interesant pe acest subiect. Ți-l voi trimite prin e-mail”.

Cum spui „nu” obligațiilor inutile

Pentru a evita să iei asupra ta obligații de care nu ai nevoie, ia o pauză înainte de a oferi un răspuns oricărei propuneri.

Este greu să refuzi, însă, mult mai ușor să nu promiți nimic. Învață să refuzi și să nu mai accepți anumite lucruri doar pentru a câștiga respectul persoanelor care te înconjoară.