Cum să scapi de obsesia față de bărbatul pe care l-ai iubit enorm: 4 tehnici psihologice

Obsesia față de trecut, față de o persoană din acest trecut este distrugătoare. Ajungi într-un moment când nu te mai regăsești, nu mai ești tu, femeia iubitoare și fericită de cândva. Trăiește o iluzie, o îmbrățișezi și o însușești.

Gândurile tale sunt blocate în acel trecut. Sentimentele tale sunt lângă acel bărbat. Nu mai ai puterea să mergi înainte, nu ai curajul să oprești această goană după necunoscut. Devii o victimă a propriilor vise, ajungi să înlocuiești realitatea cu acel vis.

Este și mai îngrozitor atunci când ești deja într-o altă relație, dar continui să cauți cu disperare o cale de evadare către trecut. Îți reproșezi acest lucru la fiecare pas, dar în sinea ta știi că nu poți să faci nimic. Și totuși, există soluții.

Anumite tehnici psihologice te pot ajuta să îndepărtezi obsesia față de trecut și să te ancorezi mult mai puternic în prezent. Nu va fi ușor, uneori mintea îți va juca feste, gonind prin amintiri, dar este singura cale către regăsirea liniștii.

Descoperă o nouă versiunea a ta

O parte din tine este blocată în trecut. Trebuie să îndepărtezi acea parte, înlocuind-o cu alta. Ești conectată cu acel bărbat prin anumite comportamente pe care le păstrezi și acum. Ele de obicei sunt comportamente toxice, evidențiind frica, anxietatea, durerea.

Redescoperă-te ca personalitate. Acceptă transformarea, cu toate consecințele ei. Găsește noi pasiuni, noi lucruri care te entuziasmează, îmbrățișează noi valori. Stabilește alte scopuri în viață, care să te provoace, să te motiveze.

Construiește motive de fericire

Nimeni nu va veni să îți ofere o rețetă pentru detașarea de trecut. De cele mai multe ori este imposibil să uiți ceea ce te-a format ca femeie. Dar poți să remodelezi o parte din emoțiile care te forțează să fii nefericită.

Poți să cunoști oameni noi, să îmbrățișezi noi povești, să descoperi și alte feluri de a fi. Să interacționezi cu lumea acestor oameni, să accepți videcarea sufletului. Pas cu pas, vei conștientiza cât de toxică a fost acea relație și cât de frumoasă poate fi viața de acum.

Descoperă sursa obsesiei față de partener

Poate că partenerul nu este decât un personaj prin care ți-ai reactivat vechi traume. Poate că ai preluat comportamentul unuia dintre părinți sau această dependență este acumularea altor frustrări și complexe.

Dacă totuși acel bărbat îți provoacă un dezechilibru emoțional, evită să te gândești la el dintr-o perspectivă emotivă. Implică tot mai mult latura rațională, analizează ce a funcționat și ce a fost greșit în relație, găsește explicații logice.

Elimină tot ce te contectează de el

Dacă păstrezi toate pozele cu el în telefon, este mult probabil și a doua zi să privești acele poze. Dacă citești mesajele voastre, îți va fi complicat să te detașezi. Pur și simplu elimină tot ceea ce îți amintește de acest om.

Nu mai asculta piesele „voastre”, nu mai privi acele filme care îți aduc aminte de el. Nu-l mai urmări pe rețelele de socializare și nu-i mai întreba prietenii ce face. Toate aceste acțiuni doar amplifică iluzia. Ai grijă de sufletul și de gândurile tale.