Cum să scapi de „aștept o minune” și să devii responsabil de propria viață

A fi responsabil înseamnă a fi matur și asumat atunci când alegi. Un om responsabil de propria sa viață este liber, iar libertatea reprezintă responsabilitatea în sine. Atunci când ești liber să iei o decizie, totodată ești și responsabil de consecințele deciziei tale.

Ești pregătit să-ți asumi riscul, să fii în opoziție și să refuzi unele păreri. Ești responsabil de cine ești tu ca om și ce model reprezenți pentru ceilalți. Atunci când devii responsabil de tine și de propria ta viață nu este loc de victimizări și de neasumări.

Asumarea responsabilităților îți poate ghida acțiunile. Atunci când ești pregătit să eșuezi poți învăța din greșeli, astfel ai o mai mare probabilitate de a atinge succesul și de a-ți schimba viitorul. Trecutul trebuie acceptat, de recunoscut greșelile și mai puțin de învinovățit pe ceilalți. Este foarte important să ai curajul de a fi tu în orice situații și circumstanțe.

Astfel poți depăși conflictele interioare și autoacuzațiile. Trebuie de știut, chiar și lucrurile mici trebuie realizate conștient și nu mecanic. Responsabilitatea ne ajută pe noi, oamenii, să ne cunoaștem limitele și reacțiile în anumite situații plăcute sau mai puțin plăcute.

Majoritatea învață să fie responsabili în timp, dar foarte mult contează oamenii care te înconjoară și mediul în care ai crescut. Chiar dacă ai crescut într-o familie neresponsabilă, responsabilitatea ta este să-ți schimbi viața, deoarece știi unde pot ajunge lucrurile lăsate de sub control.

Minuni nu există, sunt oportunități care apar prin intermediul oamenilor, dar ca să se transforme în dorințe materializate, trebuie multă muncă și sacrificii. Viața ta nu va lua o altă culoare dacă îți vei judeca părinții pentru eșecurile tale sau vei aștepta alții să te ajute. Mai întâi de toate, părinții sunt și ele niște victime a unei educații inconștiente și setate de societate. Oamenii din jur nu te pot ajuta, atât timp cât nu acționezi.

Totodată, e corect să-ți recunoști limitele și să fii vulnerabil. Este foarte important de înțeles că responsabilitatea nu este egală cu învinovățirea de sine. Responsabilitatea înseamnă să fii dispus să faci tot ce este posibil pentru a schimba situația care nu-ți convine, înțelegând că nimeni nu-ți poate schimba cursul vieții, în afară de tine.

Atunci când greșești, trebuie să înveți din greșelile înfăptuite și să ți le asumi, dar nicidecum să fii dur cu tine însuți. Atunci când ai nevoie de ajutor, cere-l, astfel vei fi responsabil de felul cum primești ajutorul. Viața trebuie trăită
asumat, fiindcă doar așa vor exista mai puține regrete.

Mary