fb

Cum să scapi cu viață dintr-un lift care se prăbușește

Din păcate, nici unul dintre noi nu este asigurat atunci când vine vorba de situații extreme, dar, putem ști din timp cum să acționăm.

Anume acțiunile oportune și corecte pot salva viața ta și a oamenilor apropiați. Vă împărtășim recomandările oamenilor de știință și inginerilor care spun ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în caz că ascensorul în care te afli se prăbușește.

În nici un caz nu încerca să sari în momentul loviturii cu pământul

În primul rând, îți va fi greu să sari atunci când ascensorul este în cădere. În al doilea rând, nu poți prezice pe care parte a corpului vei ateriza și care sunt traumele pe care le poți suporta.

Și în al treilea rând, nu ar funcționa decât dacă ai ști exact momentul impactului și ai putea sări cu aceeași viteză pe care o are ascensorul în timpul căderii. Cei de la Discovery Channel au dovedi de mult timp că această acțiune nu ar funcționa deloc.

Nu sta drept

De-asemenea, nu este cea mai bună soluție, deoarece, datorită forței gravitaționale în timpul căderii, greutatea picioarele tale va depăși de 10 ori greutatea corpului tău”, susține Dr. Frank un inginer de la Center for Biomedical Engineering at the Massachusetts Institute of Tehnology. Iar acest lucru poate aduce leziuni foarte grave. „Până și greutatea capului tău ar putea fi prea greu de suportat.”

Cea mai bună variantă este să te întinzi pe spate, pe podeaua liftului.

De îndată ce ai simțit că liftul cade, întinde-te imediat pe podea. În această poziție, puterea loviturii va fi distribuită uniform pe întreaga suprafață a corpului tău.

Dacă în ascensor se află mai multe persoane, așează-te și îndoaie genunchii.

În acel moment, este neapărat să te așezi pe podea – în această poziție solicitarea scheletului va fi mai mică decât în poziția verticală. Îndoind genunchii, vei reduce din forța impactului.

 

Source :

nytimes.com