Cum să pui capăt violenței psihologice în relație

O relație în care unul dintre parteneri își exprimă „dragostea” prin intermediul violenței, este o relație abuzivă. În astfel de relații, nu poate exista nici fericire, nici armonie. Există doar suferință, obișnuință toxică și numeroase manifestări emoționale dezechilibrate.

Deosebit de răspândită este violența psihologică într-un cuplu. Tot ea este și extrem de periculoasă, din motiv că nu este ușor să o depistezi. Deseori se întâmplă ca victima, adică partenerul agresat psiho-emoțional în relație, să perceapă acest abuz drept grijă, fapt care este, în mod firesc, greșit.

Cum pot depista actele de violență psihologică îndreptate către mine?

În general, un prim pas ar fi să-ți asculți starea lăuntrică. Poate că nu-ți dai seama de acest lucru, dar, în realitate, trăiești cu o stare alarmantă în suflet. Întreabă-te, dacă partenerul tău este o persoană, alături de care te simți acasă; dacă nu-ți e frică să fii cine ești, cu adevărat și dacă îl poți numi Omul Tău, în sensul cel mai profund al acestei expresii. Poate că nu ești fericită, de fapt, iar creierul tău, obișnuit cu experiențe abuzive, îți camuflează rațiunea prin gânduri sabotoare.

Dacă încă nu ești sigur/ă, iată indiciile, care te vor convinge că ești prins/ă într-o relație toxică:

 • Te simți captiv/ă în relație;
 • Te simți dependent/ă de starea lăuntrică a partenerului;
 • Te simți responsabil/ă de starea lăuntrică a partenerului tău;
 • Parteneul tău planifică rutina voastră comună de sine stătător, fără să țină cont de planurile și dorințele tale;
 • Partenerul tău îți controlează locația și oamenii cu care comunici în mod constant;
 • Atât tu, cât și jumătatea ta aveți o condiție emoțională dezechilibrată și impulsivă;
 • Partenerul tău nu-ți apreciază realizările, dar se asigură că ale lui sunt întotdeauna menționate în prim plan;
 • Partenerul tău îți reamintește de nenumărate ori de imperfecțiunile tale, de greșelile pe care le-ai comis și de insuccesele pe care le-ai trăit;
 • Partenerul tău te amenință că te va lăsa, dacă nu vei pune capăt unui comportament deranjant de al tău;
 • Partenerul tău nu se sfiește să te critice în public;
 • Partenerul tău te învinuiește pentru problemele lui.

Adevărul este că victimele abuzului psihologic își pierd, în majoritatea cazurilor, identitatea și simțul sinelui. Mai mult de atât, ele sunt rareori conștiente de acest fapt. Oamenii din jur, însă, chiar fiind în relații dinstante cu aceste persoane, identifică starea lăuntrică dezechilibrată a victimei, faptul că are o stimă de sine scăzută, că e neîncrezută și că cedează în situații stresante, pentru că nu-și cunoaște valoarea.

Cum pot pune capăt violenței în relație?

În unul dintre articolele sale*, psihologul Amy Morin prezintă 3 strategii de coping cu un partener abuziv. Iată care sunt acestea:

Recunoaște că ești abuzat/ă psihologic. Fără acest pas, nu vei fi capabil/ă niciodată să-ți recapeți încrederea în sine și dragostea autentică pentru tot ce înseamnă viață.

Încetează să te învinuiești pentru tot ce ți se întâmplă. Problema fundamentală a relațiilor abuzive este că, după o perioadă de timp petrecută într-o astfel de relație, victima trăiește cu un sentiment toxic că ceva nu este în regulă cu ea, că este o persoană nevaloroasă. De aceea, pentru a-ți redobândi fericirea, trebuie să realizezi că o singură persoană nu poate fi responsabilă de relație și că, cu siguranță, o mare parte din vină îi aparține partenerului tău.

Reține: Partenerul abuziv nu poate fi reparat! Fiecare dintre noi este produsul unor decizii pe care le-am luat. Partenerul tău a luat decizia să te trateze într-un mod nesănătos, umilindu-te și făcându-te să-ți pierzi încrederea în tine. Dar adevărul este că astfel de decizii nu pot fi schimbate de tine prin tentative altruiste de a-l înțelge. Ele sunt înrădăcinate în creierul agresorului și percepute drept instrumente firești de croire a relațiilor cu oamenii din jur. E treaba unui specialist licențiat să se ocupe de asta. Sarcina ta este, însă, de a-ți pune sănătatea psihologică și fiziologică drept prioritate, și de a elimina oamenii, care îți stau în calea către acest scop.

De aceea, muncește asupra unui plan de evadare și ține minte că tu ești tot ce ai mai prețios!

(1)* – Amy Morin. How to identify and cope with emotional abuse. Verywellmind. Iulie, 2019.

(2) – Darlin Lancer. Forms of emotional and verbal abuse you may be overlooking. Psychology Today. Aprilie, 2017.

Daniela M.