Cum să nu mai gândești negativist: sfaturi care te vor salva de multe ore nefericite

Să gândești negativist este calea cea mai simplă de a-ți trăi viața. Ea te scutește de munca spirituală pe care trebuie să o depui, pentru a trăi o viață fericită și deplină în toate sensurile. Alegând să te lași pradă milei față de tine însuți, alegi să nu întreprinzi nimic, de fapt, rămânând captiv al unei stări distructive.

Firește că aici nu e vorba de acele momente de vulnerabilitate ocazională în care suntem, cu adevărat, doborâți de un declanșator din exterior. Aici e vorba, mai degrabă, de șablonul nostru obișnuit de a reacționa la lucrurile care se întâmplă cu noi. Și atunci când acest șablon are un vector profund pesimist, înseamnă că noi înșine ne sabotăm propria bunăstare spirituală.

Iată câteva strategii, care te vor ajuta să pui capăt acestei abordări toxice:

Adoptă o percepție mai conștiicioasă

Chiar dacă uneori tindem să ne lăsăm duși de val, trebuie să înțelegem care sunt riscurile ipotetice ale acestei indiferențe. E deosebit de periculoasă situația în care nu ne mai ținem sub control starea afectivă și simțim cum ea ne suprimă și ne angajează în stări emoționale dezechilibrate.

Pentru a înceta acest fapt, o ieșire din situație ar fi să ne poziționăm la cârma reacțiilor noastre afective prin abordarea unei percepții mai conștiincioase a lucrurilor. Ori de câte ori simți că gândurile sau reacțiile tale o iau razna și te aruncă într-o extremă negativistă, oprește-le. Nu le permite să îți pătrundă în suflet și să-ți nimicească montarea psihologică sănătoasă. Dă-te la o parte, oferă-ți ceva timp, ca să-ți revii și să reflectezi asupra unui răspuns adecvat situației. Înțelege că nu tot ce ți se întâmplă merită grijile tale.

Repetă această practică de fiecare dată când  te simți suprimat/ă de un catalizator deprimant din exterior.

Petrece mai mult timp cu oamenii care au o aură pozitivă

Noi suntem produsul mediului nostru. Atunci când acesta cultivă o mentalitate pesimistă, nouă nu ne rămâne nimic decât să absorvim acest pesimism și să-l transmitem în continuare. Dacă, însă, identificăm la timp această influență toxică, luăm atitudine și ne schimbăm înconjurarea, vom reuși, cu siguranță, să ne debarasăm de ea.

Încearcă să comunici cu cât mai mulți oameni și să te alimentezi din enegia lor pozitivă. Atunci vei putea observa cum, inconștient, imiți modelurile lor psihologice, pentru că vezi cât de benefic este efectul acestora în contextul armoniei lor spirituale.

Documentează-ți trăirile psiho-emoționale

S-a demonstrat de zeci de ori cât de favorabilă pentru sănătatea mintală este practica scrisului. Ea dezvăluie fragmente neștiute ale subconștientului tău și îți oferă o perspectivă nouă asupra modului în care obișnuiești să percepi viața.

Se recomandă, în mod deosebit, practica scrisului matinal, adică documentarea stării tale emoționale în primele minute după deșteptare, înainte de a-ți începe rutina de dimineață. Avantajul scrisului în această parte a zilei este faptul că anume atunci oferi informație brută despre ceea ce simți, eviți figurile de stil și pornirile artistice, care ar putea bruia autenticitatea mesajului în anumite cazuri.

Totuși, rămâne la alegerea ta partea zilei în care îți vei deschide sufletul foii. Important e să fii sincer și să identifici momentele în care dai frâu liber impulsurilor tale negativiste, încercând să pătrunzi în esența lor și, într-un final – lichidându-le.

Daniela M.