Cum să ne eliberăm pentru totdeauna dintr-o relație toxică – cele mai bune sfaturi ale psihologilor

Psihologii lumii contemporane afirmă în unison aceeași idee:

„A lăsa în urmă un lucru nu întotdeauna înseamnă a-l pierde. Uneori, trebuie să învățăm să ne debarasăm de povara unei relații eșuate și de toate deprinderile otrăvitoare pe care le-am căpătat, pentru a lăsa suficient spațiu unor lucruri mai mari, mai semnificative, care cerșesc pătrunderea în viața noastră!”

Iată deci câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să evadezi pentru totdeauna dintr-o relație toxică:

1. Recunoaște că nu mai ești fericită

Deseori, în astfel de cazuri se întâmplă să realizăm că relația în care suntem implicați ne provoacă o adevărată dezordine lăuntrică, făcundu-ne să suferim și să avem dubii în raport cu valoarea noastră personală, de aceea, deși realizăm că nu mai vrem să fim într-o astfel de relație continuăm să ne subordonăm ei. Aceast fenomen se numește „disonanță cognitivă”.

Putem evada din acest cerc vicios, conștientizând nu doar tabloul general al relației, ci și toate detaliile care ne fac nefericiți, până când asta nu ajunge la ură. E adevărat, sună straniu, dar uneori măsurile categorice sunt unica salvare.

2. Încetează să te învinuiești

Orice relație e construită pe fundamentul efortului a două persoane. Nici într-un caz nu e posibil ca problemele voastre amoroase să fie din vina unei singure persoane.

Chiar dacă partenerul vă învinuiește în acest sens, nu trebuie să vă faceți prea multe griji – adevărul e de partea voastră, iar dacă el nu-și dă seama de acest lucru, atunci vă rămâne doar să vă luați rămas bun de la el.

3. Rupeți legătura pentru o perioadă foarte îndelungată

Cât n-ar fi de complicat, dar, păstrând distanța vă ajutați pe voi înșivă, pentru că vă salvați timpul și calitatea funcționării sistemului nervos. Trebuie să reziști durerii lăuntrice și să nu cazi pradă amintirilor dulci, care acum sunt doar niște fantome iluzorii ce-ți testează rezistența.

Fii puternică și atunci vei fi cu adevărat fericită, dar deja într-o altă relație, mai corectă și mai frumoasă!

Sursa :