fb

Cum să lupți cu oboseala: 3 sfaturi pe care merită să le urmezi

 

Fie că înveți sau lucrezi, sau le faci pe ambele, cu siguranță nu mai ai timp pentru nimic, iar singurul lucru de care mai ești în stare după o zi lungă de muncă, este să te trântești în pat și să dormi.

Și, în dimineața următoare, totul o ia de la capăt: alarma, un duș dis-de-dimineață și un mic dejun ușor. Sau poate, ai probleme grave cu trezitul și nu-ți mai ajunge timp pentru toate celelalte.

Singura cale de ieșire din această situație este să înțelegi modul prin care trebuie să faci față oboselii și să economisești energia pentru a doua zi.

Ai putea să te supraobosești cât de mult vrei, dar organismul, într-un final, îți va da de înțeles – „încă un pic și te-ar putea interna cu diagnosticul: surmenaj, iar de acolo la neurastenie nu este mult”. Dar există și vești bune.

Supraoboseala nu se acumulează într-o singură zi, ca și oricare boală, este însoțită de o serie de simptome. Aceasta nu dispare nici măcar după un somn lung, fiind însoțită de dureri de cap constante, pierderea capacității de concentrare, iritabilitate, scăderea vigilenței mentale, pierderea poftei de mâncare, în unele cazuri – insomnie.

Toate aceste semne îți dau de înțeles că îți suprasoliciți corpul, iar organismul nu poate face față unei anumite sarcini. Ei bine, în mod firesc, îți pui întrebarea: ce să fac?

„Cum să atingi succesul? Dormi cât mai mult.” – (Arianna Haffington)

1. Alternează lucrul și odihna. De fapt, este cel mai simplu și cel mai sigur mod de a lupta cu oboseala. Omul nu este ca un cal de curse, nu poate lucra întotdeauna în același ritm și cu aceeași eficiență.

Dacă nu acorzi suficientă atenție odihnei, acest lucru nu îți va afecta doar sănătatea, ci și calitatea muncii. Organizează-ți orele de lucru, astfel încât să nu fie necesar să te torturezi în scopul de a executa următorul proiect în timp.

2. Nu sta până târziu. Neștiind cum să lupți cu oboseala, tinzi să lași o parte din sarcinile pe care trebuie să le faci pentru orele târzii și să renunți la somn, iar aceasta nu reprezintă cea mai bună soluție.

Astfel, contribui încet, la dezvoltarea insomniei. Însă lupta pe două fronturi: cu oboseala și cu insomnia, este o sarcină destul de dificilă. Ai nevoie de somn. În mare parte, pentru a putea face față responsabilităților tale.

3. Combină activitatea fizică cu cea mentală. Acest punct se referă mai mult la persoanele care au o muncă inactivă. Aceștia sunt cei mai expuși unor astfel de boli precum obezitatea, boli ale coloanei vertebrale, tulburări circulatorii, crize de nervi ș.a. Deseori, acești oameni suferă de dureri de spate și simt tensiune la nivelul gâtului, care se datorează, fără îndoială, orelor în care stau așezați la locul de muncă.

Ai grijă de alimentație. Da, pentru o viață activă ai nevoie de energie. Iar de unde luăm energia, o știi foarte bine de la orele de biologie. Așadar, cea mai importantă armă împotriva oboselii – un somn echilibrat și o nutriție adecvată.

Prin „nutriție adecvată” – se subînțelege un regim alimentar construit în funcție de nevoile proprii și adaptat la un grafic bine stabilit.