Cum să lași în urmă supărările păstrate în suflet o viață întreagă

În viața noastră ni se întâmplă un șir de evenimente mai puțin plăcute. În sufletul nostru se adună durere, cuvinte furioase de indignare și lacrimi care la un moment dat izbucnesc într-un potop de furie, de răzbunare dreaptă. Probabil că nici nu ne-am așteptat să avem asemenea reacție. Resentimentele izbucnesc ca un glonte. Durerea fizică ne acaparează gâtul și nici nu mai avem voce, suntem gâtuiți de emoție.

Dar nici indignarea pe care o avem în minte și nici dorința de a ne elibera de cuvinte nu ne aduce alinare. Cumva în minte ne revin fragmente din episoadele în care am suferit, în care nu știam unde este intrarea și unde este ieșirea din tunelul durerii și în care eram singuri, iar cel care ar fi trebuit să fie lângă noi nu era în acel moment greu din viața noastră.

Acea durere și acele resentimente au fost transmise pe viață. Au trecut mulți ani, dar se pare că amintirile încă ne mai bântuie. Psihologii numesc acest fenomen: ”Mecanismul de incapsulare a resentimentelor.” Care este acest mecanism de încapsulare a resentimentelor?

1. Ceva s-a întâmplat în trecut

Probabil am avut un eveniment în trecut care, datorită gravității și durerii sale, a fost suprimat de memorie. Dar resentimentul a rămas.

2. Acest resentiment a schimbat percepția tuturor acțiunilor ulterioare ale unei persoane dragi

Acum nu mai contează ce și cum face. În mintea noastră a rămas momentul petrecut acum ceva timp. Anii au trecut, situația a fost uitată, dar memoria scoate la iveală acele sentimente trăite.

3. Reapar resentimentele

În momentul când în viața nostră apare o situație similară cu cea din trecut, apare și o explozie de agresivitate, resentimente și durere.

4. Exploziile de agresiune pot fi interminabile

Nu știm bine de ce suntem supărați. Și până când nu înțelegem acest lucru, agresivitatea continuă să fie parte din viața noastră. De fiecare dată explodează cu și mai mare putere.

5. Resentimentele ne otrăvesc viața

Purtăm în noi înșine martorii trecutului și, în loc să trăim și să ne bucurăm de viață, îi rechemăm din nou să ne invadeze prezentul.

6. Păstrăm în suflet o agresivitate blocată

Anxietatea constantă este baza marii majorități a simptomelor psihosomatice.

Haideți să încercăm să vedem cum putem scăpa de resentimente, să ne punem niște întrebări:

– Ce anume ne supără atât de mult?
– Ce anume ne provoacă să fim mânioși?
– Care este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla?

Sunt anumite lucruri care pot fi rezolvate prin discuții cu persoana față de care avem resentimente. Dacă aceasta este posibil, atunci e cel mai bun mod. De multe ori, o persoană nici nu știe sau nici nu bănuiește că suntem supărați pe ea. Iar purtând o discuție cu ea, vom auzi și partea ei de adevăr.

Dacă simțim că noi am fost cei vinovați într-o anumită situație, avem ocazia să reluăm prietenia. Discuțiile constructive îmbunătățesc viața, o fac mai vie și ne permite să ne eliberăm de resentimente. Sunt cazuri când dialogul nu este posibil: persoana pe care suntem supărați să nu mai fie sau să fie bătrână.

Dar să încercăm în sufletul nostru să ne eliberăm de resentimentele care ne-au acaparat viața, să le scoatem din inima noastră și vom simți o mare ușurare.