Cum să înveți să mai vrei din nou: să trăiești, să iubești, să te bucuri de fiecare clipă

Venim pe Pământ și anunțăm printr-un strigăt că suntem gata să îmbrățișăm „Noul” care încă nu l-am descoperit. Creștem, urmează perioada în care ne dezvoltăm, savurăm copilăria, trecem cu brio peste surprizele adolescenței, ca mai apoi să devenim maturi cu o mulțime de responsabilități.

Fiind adulți, cuprinși de griji, de întrebări, de dileme, uităm să trăim prezentul – Aici și Acum. De foarte multe ori
alegem să trăim confortabil. Astfel, ne scutim de provocările care ne impun să încercăm lucruri noi și să ne descoperim într-o altă formulă. Osho, filosof, guru și învățător indian, în cartea „Trăiește Periculos” zicea că atunci când alegem ceea ce este convențional, confortabil, ceea ce aprobă societatea ar însemna că suntem gata să devenim niște scalvi psihologici.

Societatea ne va oferi totul, dacă vom oferi în schimb libertatea.

Ne va oferi poziții înalte în ierarhii, în birocrație. Trebuie doar să devenim un număr în mulțime. Un alt gând înțelept, care ar putea a ajuta la înețelegerea felului de a trăi intens, a fost spus de Socrate. Acest mare filosof susținea că nu putem merge pe un drum care l-au construit alții pentru noi. Trebuie să construim drumul mergând. Nu trebuie să uităm că acest drum a fost creat doar pentru noi.

De aceea, trebuie să-l urmăm și să-i descoperim surprizele care ni le scoate zi de zi în cale. De asemenea, Aristotel, marele filosof al Greciei Antice, a găsit răspunsul referitor la fericire. Fericirea, susținea filosoful, este alcătuită din două componente: Acțiuni virtuoase și Contemplare. Ca să descoperim virtuatea trebuie să privim persoanele care par fericite și să notăm felul în care trăiesc.

De obicei, astfel de persoane se comportă cu un grad înalt de integritate, curaj, corectitudine. Atunci când dorești să închei un act de pace cu tine însuți și să trăiești intens fiecare clipă din viața ta, trebuie în primul rând să faci pace cu propriul trecut. Să nu mai trăiești în trecut nu însemnă să faci tot posibilul ca să-l uiți sau să-l respingi de parcă ar fi ceva străin pentru tine, ci să-l accepți ca o parte din viața ta.

Desigur, mai întâi trebuie să faci ordine în trecut, să așezi toate lucrurile la locul lor. De aceea, e de dorit să scrii pe o foaie de hârtie 10 lucruri din trecutul tău pentru care nu porți nici un regret. Dimpotrivă, ai doar recunoștință. Gândește-te la cele mai importante, notează, apoi renunță la cinci.

Alege doar două din cele rămase pe care le poți lua cu tine în prezent, fără să-ți afecteze starea și deciziile. Este important această curățenie în trecut, pentru că îți oferă acces spre prezent. Tiparele vechi de gândire nu permit să evoluezi, să atingi alte idei și gânduri. De aceea, trebuie să încerci lucruri noi, să-ți depășești fricile și nici o secundă să nu eziți de a oferi vieții tale un sens nou, autentic, proaspăt.

Este foarte important să trăiești în prezent și să te eliberezi de gânduri și obiceiuri toxice.

Așează-te pe o canapea, relaxează-te și repetă în sinea ta că te bucuri de clipa prezentă, iar atunci când inspiri, promite-ți ție însuți că te eliberezi de toate vorbele, gândurile, steriotipurile, dogmele, care nu-ți permit să te redescoperi.

Teama de viitor ar putea să te cuprindă oricând, pentru că încă de mic copil ai văzut că ceea ce combate regulile societății e o mare problemă. Pacea interioară și axarea pe prezent îți oferă garanția că viitorul va decurge în cel mai potrivit mod. O viață care începe de la început are nevoie de depășirea limitelor. Tot ceea ce te face să te simți protejat nu face nimic altceva decât să-ți stagneze evoluția.

Asumă-ți riscuri și de fiecare dată  depășește-le cu încredere. Iubirea va apărea în viață, doar în momentul în care vei dărui și tu iubire, necondiționat, fără ca să ceri ceva în loc. Concentrează-te asupra calităților pe care le deții și încearcă ca de fiecare dată să te prețuiești pentru simplu fapt că ai un telent, o vorbă bună, un gând frumos pe
care le poți dărui acestei lumi.

Un eventual divorț, trădarea, dezamăgirea, așteptările mari te pot descuraja și ai putea alege să cedezi, dar nu uita că ai un drum pe care trebuie să-l urmezi și orice s-ar întâmpla- setează-ți inima spre iubire și prețuiește viața.

Mary