Cum să încetezi să mai aștepți confirmarea din partea celor din jur

Fiecare dintre noi are nevoie de apreciere. Atenția celor din jur pentru noi este un mod de supraviețuire. Mesajul transmis îl primim ca un sfat: trebuie să fim plăcuți, pentru că respingerea este prea dureroasă. Astfel, confirmările celor din jur reprezintă oglinda care ne reflectă valoarea și credem că mereu avem nevoie de oglinzi care să ne fie nouă înșine favorabile, fiindcă altfel nu am putea supraviețui.

De fapt, aprecierile celorlați ne ajută să ne apreciem pe noi înșine. Dacă nu vom primi de mici copii această apreciere vom fi în căutarea ei pe tot parcursul vieții, pentru a umple acel gol creat încă de mici copii.

O mare importanță în viața copilului o au părinții, deoarece rolul lor este de a fi plini de căldură, toleranți și iubitori. Iar a lor iubire să fie mereu dăruită copilului și să nu-l iubească pentru anumite motive, ci pentru simplu fapt că există în a lor viață.

Un astfel tip de părinți știu să valorezeze copilul, iar în viitor copilul de ieri, ajungând la maturitate va păși cu mai multă încredere și își va trăi viața cu mai mult curaj. El nu va avea nevoie de comfirmări la nesfârșit, nu va căuta să fie mereu validat, nu va fi prizonierul nevoii de apreciere oferite de ceilalți, fiindcă își va cunoaște potențialul și limitele, se are pe el și este împăcat cu propria lui persoană.

Cu părere de rău nu toți părinții pot avea capacitatea de a dărui copilului lor o educație conștientă, fiind și ei la rândul lor victimele unei educații învechite. De aceea, există maturi care poartă în adâncul lor rana neaprecierii. Duc povara respingerii propriei persoane, a neacceptării, a influenței exercitate de părerea altora. Astfel de oameni își sacrifică energia, dorințele, alegerile, crezând că doar în așa mod vor putea să-i mulțumească pe toți. Altfel se simt lipsiți de valoare și nu pot suporta respingerea celor din jur.

Da, e normal să căutăm confirmările celor din jur, fiindcă asta ne validează ca ființe umane și ne putem găsi locul într-o lume în care să nu trăim singuri. Doar că, cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem este: există o limită între dorința și bucuria de a primi aprecieri și dintre dependența de acestea. Trebuie să existe un echilibru. Iar ca acest echilibru să se mențină trebuie mereu să ne privim cu toleranță, cu acceptare și cu iubire.

Mai întâi de toate, ne apreciem pe noi înșine, apoi cerem aprecierea celorlalți. Este foarte important să ne înțelegem foarte bine trecutul, pentru că doar așa vom fi capabili să ne înțelegem prezentul în care trăim. Împăcându-ne cu noi înșine și acceptându-ne toate defectele și imperfecțiunile, vom găsi propria liniște interioară.

Trebuie să înțelegem că suntem ființe complexe și nu ne vom defini ca persoane doar prin defecte sau calități. Ne putem bucura atunci când suntem apreciați și să însușim criticile constructive care vin la adresa noastră. Unele greșeli pot fi corectate, iar aprecierile ni le putem oferi și pentru lucruri mărunte, deoarece nu este obligatoriu să facem ceva măreț ca să ne simțim iubiți.

Mary