fb

Cum să-l părăsești, dacă îți dai seama că este un nemernic – sfatul unui psiholog

Atunci când decizi să-ți părăsești iubitul, ești ca un drogat care a decis să renunțe. Tu ai decis, dar corpul opune rezistență. Se începe depresia. Prin urmare, regula principală în astfel de cazuri – schimbă-te pe tine, învață să te iubești, să înțelegi ce se întâmplă în capul tău și ce reprezintă problemele tale. Iar apoi aruncă tot ce este necesar. Cel mai probabil, nu vei mai avea probleme.Într-o relație nevrotică nu ai nevoie de acea persoană, ci de emoțiile pe care ți le oferă în viață.

– Un partener nevrotic e ca și un obiect pe care este comod să pui toate insultele părinților și a celorlalte persoane. Insulta și umilința sunt emoțiile de bază pe care le preferă acest tip de persoană, pentru că fără de ele îi este neobișnuit să trăiască. La părăsirea partenerului, nevroticului îi revine să se confrunte cu propriile emoții și este neplăcut, dificil. Lucru care poate fi comparat cu o intoxicație.

– Dacă acesta se întoarce, la fel ca și un dependent, îți este și bine și rău. Rău, pentru că știi: nu mai merită dragostea ta. Și bine, pentru că există cineva pe care poate să își verse nervii.

– Este total inutil să părăsești pe cineva, atâta timp cât nu te-ai schimbat pe interior și atâta timp cât partenerul reprezintă pentru tine o modalitate de a-ți rezolva problemele. Vei plânge încontinuu și nu se va schimba nimic.

– Și apoi, de ce să te desparți de cineva, dacă într-adevăr îl iubești? Și ce va urma? Să alegi pe cineva doar pentru că este un om bun? Cine ar fi dispus să trăiască cu un om care, probabil, este un om bun și un tată excelent, dar să nu-l dorească? Nimeni.

– Găsește exact acest tip de relație și privește-o dintr-o parte. Te enervează, te doare, dar… este un om bun. Este o relație absolut defectuoasă.

– Persoana pe care o iubești sau o accepți așa cum este sau nu o accepți deloc.

– Categoriile „bine-rău”, „corect – greșit” într-o relație nu funcționează. Este bun pentru tine? Atunci trăiește cu el.

– Lasă partenerul să se comporte cum vrea, atâta timp cât îți place acest lucru. Dar dacă, periodic, te simți enervată, deranjată, neglijată, rănită și observi o lipsă de respect din partea lui – este un motiv destul de serios să îi spui: „Dragul meu, te iubesc foarte mult, dar nu o sa ne vedem mai mult”.

– Orice om sănătos mintal, este ghidat de sentimentele proprii și întotdeauna se alege pe sine. Nici frumusețea, nici iubirea nu are nevoie de sacrificii. Și dacă are nevoie, atunci cu siguranță nu este povestea voastră. Renunțați. Nu există nici un motiv pentru care să rabzi ceva într-o relație.

– „Am înțeles bine că ai anulat întâlnirea noastră? Da? La revedere.” Fără foarte multă explicație. Nici într-un caz nu plânge, nu învinui. Formularea corectă: „Nu-mi place că te comporți astfel”. Primul avertisment trebuie să fie și ultimul. Fără nici un fel de „doar te-am rugat”, „doar ne-am înțeles”. Nu te supăra, doar pleacă.

– Am fumat de la 13 ani, câte 2-3 pachete pe zi. Am renunțat la fumat pentru că mi-am dat seama că nu fumam pentru că îmi plăcea, ci pentru că eram foarte dependent de asta. Și nu-mi plăcea. Mă iubesc prea mult pentru a face ceva împotriva voinței mele. Nu mai fumez de șase ani. Așa că, a ieși dintr-o relație este mult mai ușor atunci când realizezi că asta nu-ți place și că nu ai nevoie; că nu ești iubit. După, tot ce trebuie să faci este să lucrezi pentru a scăpa de dependență și de tendința de a mai deveni dependent de cineva. Află motivele, înțelege ce ți s-a întâmplat în copilărie, care este relația cu părinții și alte lucruri. Asta te va ajuta să te iubești, să ai o relație frumoasă cu tine, să petreci timpul cu tine și să fii liber.

Advertisement

– Obținând toate acestea, cu siguranță vei atrage un om cu aceleași calități care va începe o relație nu din cauza fricii de a nu fi singur, ci pentru că se va simți bine cu tine.

Psiholog Mihail Labkovsky

via: cluber.com