Cum să crești nivelul de dopamină din corp, pentru a scăpa de tristețe, stres sau depresie

Dopamina provoacă sentimente de plăcere și aparține hormonilor bucurieil. Dacă lipsește, poate provoca boli foarte grave. Potrivit celor mai recente cercetări, această substanță creează un sentiment neobișnuit de plăcut de anticipare a bucuriei.

Dopamina este produsă în timpul unei experiențe pozitive, în funcție de percepția subiectivă a unei persoane: consumul de mâncare delicioasă, intimitatea, unele amintiri sau evenimente plăcute. Scăderea nivelului de dopamină acționează exact invers: apare depresia, totul devine trist și gri.

Există amodalități naturale și foarte simple pentru a crește nivelul hormonului bucuriei:

Exerciții

Nimic nu este mai bun ca activitatea fizică. În timpul exercițiilor fizice cresc nivelurile de dopamină, endorfină și serotonină. În plus, după exercițiile fizice se întăresc mușchii, forma fizică este excelentă și se ameliorează stresul.

Principalul lucru este să nu stați doar întinși pe canapea. Tenisul, baschetul, mișcarea, exercițiile de dimineață funcționează foarte bine.

Renunțarea la deprinderi nocive

Orice dependență este un drum spre nicăieri. Ea creează o iluzie de plăcere pentru o perioadă de timp, foarte curând efectul se schimbă total. Nivelul de dopamină scade foarte mult și veți avea nevoie de mult mai mulți stimulenți. Evitați orice fel de dependență.

Toate dependențele ucid, doar că este doar o chestiune de timp. Există multe alte lucruri în viață care aduc pace, liniște sufletească, bucurie. Faceți ceea ce vă place, ceea ce este interesant. Principalul este să stați cât mai departe de alcool, droguri, țigări.

Detoxifierea corpului

Se zice că pentru a scăpa de toxinele din organism, ele trebuie eliminate periodic printr-o dietă și alte proceduri speciale. Puțini oameni știu că toxinele afectează negativ nu numai starea fizică. Toxinele și bacteriile care nu sunt sănătoase pot reduce și chiar opri producerea dopaminei în organism.

Consumul anumitor alimente

Tirozina este unul din cei 20 de aminoacizi care se găsesc în proteine și una dintre cele mai importante componente pentru producerea de dopamină. Încercați să mâncați cât mai multe migdale, banane, ciocolată neagră, ceai verde.

Odată cu deficitul tirozinei se dezvoltă depresia, apatia, scade tensiunea arterială, apare oboseala, creșterea în greutate, scăderea activității fizice și mentale.

Muzica

Ascultarea melodiilor preferate crește producția de dopamină. Așa că ascultați radioul, cântați melodiile preferate sau chiar la instrumentul preferat. Niciodată nu a existat surplus de bucurie.

Planificarea zilei

Viața noastră este plină de haos și dezechilibru. Încercați să organizați și să planificați ziua. Notați sarcinile într-un jurnal și realizați ceea ce este foarte important. De fiecare dată când vei reuși să faci cât mai multe lucruri, nivelul de dopamină va crește și vei simți bucurie și satisfacție.

Creativitate

Când sunteți creativi și faceți lucruri care inspiră, crește și nivelul de dopamină. Faceți ceea ce vă place, creați un nou hobby și viața va deveni mult mai veselă.

Vise împlinite

Principalul lucru este să vă puneți scopuri și să faceți tot ce știți mai bine ca să le realizați. Gândiți-vă la momentele în care ați reușit și visați frumos. Creierul omului adoră succesul și realizările. Chiar și amintirea unui succes determină creșterea nivelului de dopamină.

Consumul de suplimente naturale

Există o serie de alimente care provoacă producerea de dopamină. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente conțin substanțe speciale care contribuie la ridicarea bunei dispoziții. Alimentele sunt: uleiul de oregano, avocado, nucile, ginkgo biloba, leguminoasele, semințele.

Meditația

Meditația, cursurile de yoga nu necesită investiții speciale de bani sau timp. O cameră unde să fie liniște, un covor, o atitudine specială și deja veți fi departe de gândurile negative, iar nivelul de dopamină va crește. Meditația este una din cele mai frecvente metode de a face față stresului.

Sursa :