Iată cum o femeie poate să-şi crească respectul, încrederea și iubirea de sine!

„Cum poate o femeie să-şi crească autoaprecierea?” – aceasta e una dintre cele mai populare întrebări de care se interesează toate femeile. Nu fiecare om se acceptă. Autoaprecierea feminină în comparaţie cu cea masculină nu este atât de stabilă, ea poate fi uşor influenţată chiar şi de câteva fraze. Această stare psihologică îşi are rădăcinile încă din copilărie.

La început copila proiectează în subconştient atitudinea părinţilor şi a rudelor faţă de ea, iar după – a colegilor de grădiniţă şi de şcoală. Un element important în crearea respectului de sine îl are prima iubire şi relaţia fetei cu un bărbat. Adesea o experienţă neplăcută îşi poate lăsa amprenta pe parcursul întregii vieţi.

Sunt multe domenii în psihogie care se ocupă cu tratarea temei „respectul şi încrederea în sine” la femei. Spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt foarte sensibile la critică, mai ales în ce priveşte aspectul lor fizic.

Cum să depăşeşti lipsa de încredere în sine?

Respectul de sine scăzut este un fenomen întâlnit destul de des. Pentru multe domnişoare acest lucru serveşte drept o piedică majoră, din acest motiv ele evită comunicarea cu bărbaţi de succes, considerându-se inferioare lor. O astfel de neacceptare duce la multe probleme. Tânara devine nefericită, lăsând să scape o mulţime de posibilităţi ce ar fi în stare să-i schimbe viaţa spre bine. Să crești autoaprecierea unei femei este un proces complex şi complicat, care cere muncă asiduă.

Sfaturile unui psiholog sunt bine-venite, însă o mare parte din succes cere muncă independentă. Încrederea în sine a unei femei constituie o bază fundamentală pentru o viaţă productivă. Lipsa de iubire pentru propria persoană creează obstacole în viață şi predispune la singurătate.

Cum să crești aprecierea de sine? Pentru început este necesar să te accepţi aşa cum eşti la moment. E cazul să conştientizezi că toţi oamenii sunt diferiţi, fiecare are calităţile şi neajunsurile sale. Pe asta şi se bazează individualitatea fiecăruia. Femeile considerate etalonul frumuseţii mereu par fericite la prima vedere, dar majoritatea persoanele atractive fizic sunt nefericite. Psihologia contemporană are propria viziune în raport cu rezolvarea acestei probleme.

Iubindu-te pe tine şi apreciindu-te la justa valoare ai mai multe şanse să obţii succes, indiferent de domeniu. Pentru început învaţă să-ţi iubeşti fiecare parte a corpului.

Evită autocritica. Atunci când te vei aprecia cu adevarat acest lucru va deveni palpabil şi pentru alţii. La a doua etapă poţi să te ocupi de aspectul fizic propriu-zis: poţi vizita un salon de frumuseţe sau o sală de forţă. Însă cele mai importante schimbări vin din interior.

Care metode sunt cele mai eficiente?

Psihologia evidenţiază câteva metode mai eficiente în lupta cu lipsa de încredere în sine la femei. După ce te-ai acceptat cu adevărat, e cazul să-ţi imaginezi varianta mai bună a propriei persoane. Accentul nu trebuie plasat doar pe caracteristicile fizice, componenţa lăuntrică este la fel foarte importantă. Este important să te tratezi cu respect, dacă asta nu o vei face tu, puţin probabil că altcineva o va face pentru tine.

Problema neîncrederii în sine se ascunde încă din perioada copilăriei. Trebuie să-ţi aminteşte momentele concrete în care ai fost subapreciată şi să realizezi că această critică nu a fost constructivă.

Sunt exerciţii care te vor ajuta să te evaluezi mai pozitiv în câteva minute. Trebuie să te așezi pe un scaun şi să plasezi altul în faţa ta. Imaginăză-ţi propria persoană pe scaunul de vizavi, întreab-o ce complexe are. După acesta analizează cele spuse şi notează ideile principale, acestea vor fi problemele asupora cărora va trebui să lucrezi.

Cum poate o femeie să crească aprecierea de sine fără a apela la un psiholog? Există o tehnică simplă dar eficientă pentru asta. Este necesar ca în fiecare seară, înainte de somn să-ţi enumeri toate calităţile şi reuşitele, chiar şi cele mai nesemnificative.

Modalităţi adiţionale

Psihologii au început să folosească activ tehnica programării codale. Autoevaluarea poate fi îmbunătăţită prin intermediul confruntării factorului negativ.

Autoaprecierea poate suferi şi din cauza dependenţei de părerile străine. Astfel, importanţa unei femei adesea depinde de atitudintea bărbatului. Însă acest cerc vicios trebuie distrus, întrucât părerea de sine trebuie să vină din interior, nu din exterior. Iubeşte ceea ce eşti, apreciază-te pentru asta, nu te concentra pe neajunsuri.

În timpul unei conversaţii adesea apar indicii în discuţie ce dau de gol lipsa de încredere în sine. Persoanele cu astfel de probleme sunt timide. Ele adesea refuză joburi cu perspectivă din frica de a eşua. Dar dacă vei fi convinsă de unicitatea ta, cei din jur vor crede la fel.

Ştiind cum să sporească respectul de sine, o domnişoară poate reuşi în toate sferele de activitate şi poate fi fericită. Crescându-ţi valoarea în ochii tăi, poţi scăpa atât de disconfortul psihologic, cât si de cel fizic.

Sursa :