Cum oamenii suferă traume psihologice în fiecare zi, fără să remarce asta

Imaginează-ți o asemenea situație: undeva pe stradă, în drum spre serviciu, te lovești cu piciorul de o piatră. A fost dureros, dar te grăbeai, de aia nu ai oferit prea multă atenție acestui moment. Ai ignorat durerea și ți-ai văzut de treabă. Dar piciorul era traumat, după ai putea afla că acesta e luxat sau chiar fracturat. Indiferent unde ți-ai redirecționa atenția, trauma nu a plecat nicăieri. Trebuie să treacă un timp ca rana să dispară.

Aproximativ același lucru se întâmplă și cu psihicul uman. În viață oamenilor li se întâmplă lucruri diferite, chiar și momente traumatizante. Deseori cele mai insuportabile gânduri se produc la nivel subconștient. Dar ceea ce este uitat sau ignorat continuă să doară, influențând viața omului. Acste suferințe psihologii le numesc stres posttraumatic.

Ce fel de situații te pot trauma psihologic? 

Cândva putea fi jertfa sau martorul unui antentat, al unui cataclism, al unui abuz sexual, al unei violențe psihice sau fizice. Puteai urmări suferința altor oameni sau a unor animale. Puteai fi în mijlocul unor evenimente groaznice. În aceste situații ai putea simți frică, groază.

Însă nu doar aceste evenimente te pot speria și te pot traumatiza. Până și ideea pericolului îți poate provoca o traumă anumită. Uneori doar citirea unor știri te poate înspăimânta. Nu e important dacă a existat un pericol obiectiv la adresa vieții omului. E suficient că omul a perceput acest moment drept groaznic.

Simptomele traumei psihologice

Simptomul Nr.1: Gânduri, amintiri sau emoții obsesive

Omul își poate aminti în detalii evenimente traumatizate sau inconștiente. Simte acel flashback – o amintire rapidă din trecut. Cel care a suferit își aduce aminte cu exactitate cele întâmplate, de parcă toate s-ar fi întâmplat acum.

E un simptom periculos, omul nu se poate controla, poate fi în stare afectivă: de la furie la panică.

Simptomul Nr.2: Vise obsesive

În somn omul încearcă să primească puterea pe care nu o deține în realitate. Cu ajutorul viselor obsesive omul încearcă să treacă peste o anumită situație și să-i facă față la nivel psihologic.

Simptomul Nr. 3: Dorința obsesivă de a te întoarce în situația traumatizantă

E rezultatul stresului. De obicei omul refuză să se întoarcă acolo unde a avut de suferit: cel care a supraviețuit unui atentat în metro refuză să se întoarcă acolo.

Simptomul Nr.4: Pierderea frecventă a memoriei

Vrei să uiți, de parcă nimic nu s-a întâmplat. „Asta nu a fost”. Uneori însă dimpotrivă, omul povestește totul în mici detalii, dar refuză conexiunea emoțională cu aceste evenimente. Sau pot exista emoții de o intensitate înaltă, fără a ști sursa acestora.

Cum să treci peste un stres post-traumatic

Înțelege că tot ce se întâmplă cu tine – este normal. Te confrunți cu reacția firească a omului la stres. Dar iată ce poți face:

Permite-ți să ceri ajutor

Nu există o necesitate să fii puternic. Dacă te simți rău, e firesc asta. Poți să ceri ajutor de la alți oameni. Plângi, dacă vrei.

Unește gândurile și emoțiile

În cazul unei traume gândurile și emoțiile pot diferenția. Poți să trăiești emoții mari, fără a-ți aduce aminte nimic. Sau dimpotrivă, poți să ții minte totul, fără a avea emoții. Încearcă să faci conexiunea dintre ele.

Ține cont de faptul că te vei schimba

Spune-le celor apropiați că poți avea un comportament straniu. Înțelege-te cu ei să te ajute.

Pune necesitățile tale pe primul loc

Ascultă-ți dorințele și ia decizii pronind de la folosul acestora pentru viața ta.

Ai grijă de tine!