fb

Cum ne comportăm după un act de infidelitate – recomandările psihologilor

E posibil să se depășească delicata problemă care-și are originile într-o trădare de cuplu sau despărțirea este iminentă?

Iată ce recomandari ne sunt semnalate de psihologi într-o astfel de situație:

Înșelarea partenerului sau a partenerei într-o relație sentimentală închegată reprezintă un eveniment dureros, dar nu constituie mereu un semnal al dezinteresului celui ce a călcat alături de drum. Înșelatul e de fapt un mod de a răsturna echilibrul de forțe în cuplu: trădarea schimbă radical jocul relațional dintre parteneri.

Cel ce a fost înșelat se simte rănit și descumpănit de injustiția actului în sine, chiar și atunci când trădarea are loc doar în ambient virtual, cum ar fi de pildă mesaje sms, chat sau de tip pur platonic.

Lucrurile se petrec cu o asemenea rapiditate încât, pe fondul transformărilor drastice de la nivelul relației, deseori partenerii însiși se trezesc întrebându-se cum oare a fost posibil să se vâre într-o asemenea încurcătură.

Recomandările specialiștilor vizând comportamentul ulteior

Abordarea unei chestiuni atât de delicate depinde de modul în care prezintă situația partenerul care și-a înșelat jumătatea: dacă se plânge din pricina problemelor care au condus la „divăgăție” sau dacă vorbește mai mult despre noua sa legatură pasională.

Asta va releva dacă e vorba despre o provocare pentru că relația de cuplu era frustrantă sau dacă s-a îndrăgostit cu adevărat de o altă persoană.

Infidelitatea poate fi interpretata în diverse moduri: în anumite cazuri trădarea e o sirena care răsună pentru a semnala nevoia de schimbări radicale la nivelul relației, alteori e o provocare pentru a atrage atenția partenerului – chestiuni care dezvăluie faptul că există încă lucruri de importanță majora ce leagă cuplul, dar că partenerii se afă într-un moment dificil, care poate fi traversat doar cu multă delicatețe.

În spatele oricarei trădari se află în mod normal o criză relatională: dacă ambii parteneri sunt de acord asupra particularităților care au declanșat-o, problema poate fi rezolvată negreșit, iar relația va deveni mai trainică și mai stabilă decât înainte.

O redefinire a caracteristicilor ce unesc partenerii nu trebuie să aducă însă sentimente de vinovație sau reproșuri ulterioare: tentativa de a recupera valori neprețuite precum iubirea nu constituie un semn de slăbiciune!

Atenție însă la un unic aspect: dacă lucrurile se repeta, atunci trădarea încetează să mai fie o oportunitate de a conferi soliditate relației, ci constituie un viciu care riscă să se transforme într-o constantă dăunatoare ambilor parteneri.