Cum mama își transformă fiul într-un bărbat dependent și slab

Dacă simțiți că relația voastră cu fiul nu este de calitate, poate dependența este ceea ce o face toxică. Explicația o găsiți aici!

Părinții sunt oameni cu adevărat semnificativi în viața noastră. Rolul lor, precum și educația pe care ne-o cultivă, are un impact profund în devenirea noastră. Rămâne a fi indubitabilă valoarea lor în viața noastră. Totuși, chiar și în acest sens, există un punct în care grija părinților poate deveni exagerată, creându-ne obstacole în procesul de dobândire a independenței.

În acest articol, vom trata problema dependenței toxice dintre părinți și copii în special din perspectiva relației mamă-fiu.

Cum ne dăm seama că relația noastră cu fiul nu este sănătoasă?

Odată ce fiul a depășit copilăria și a îmbrățișat adolescența sau maturitatea, iar relația voastră nu a suferit schimbări majore, ea nu poate fi sănătoasă. Iată câteva semne care vă vor ajuta să depistați asta:

 • Fiecare dintre părți este obișnuită cu rolul pe care-l avea în perioada copilăriei băiatului, iar comunicarea cu el este la fel de puerilă.
 • Deseori intenționați să faceți în locul fiului anumite lucruri care nu-i reușesc, absolvindu-l de responsabilități și senzații neplăcute.
 • Conversațiile telefonice, mesajele și vizitele sunt o tradiție atât de înrădăcinată în rutina vostră de comunicare încât nu vă imaginați o zi fără asta.
 • Trebuie să aprobați fiecare decizie făcută de fiul Dumneavoastră, iar dacă acesta nu o face, reacționați grav.
 • Până acum vă împlicați în menajarea bugetului fiului Dumneavoastră.

Semnele de mai sus au, în primul rând, funcția de catalizare a dependenței mamă-fiu.

Odată ce știm care sunt cauzele acesteia, e important să cunoaștem și rezultatul aplicării lor.

În acest sens, psihoterapeutul Tina B. Tessina vorbește în cartea sa It ends with you: grow up and out of dysfunction despre reacția băiatului la aceste comportamente ale mamei. Iată unele dintre ele:

 • Băiatul se simte CONSTANT responsabil de starea Dumneavoastră psiho-emoțională.
 • Băiatul vă minte pentru că îi este frică să vă dezamăgească.
 • Băiatului îi vine greu să ia decizii de sine stătătoare.
 • Stima de sine a băiatului depinde de aprecierea sau dezaprobarea Dumneavoastră.
 • Băiatul este influențat foarte puternic de orice părere subiectivă pe care o verbalizați.
 • Băiatul are dificultăți în efectuarea sarcinilor independente, chiar și atingând maturitatea.

Prin urmare, noi însene, fiind mame și dorind doar binele copilului nostru, îl împovărăm cu un atașament nesănătos față de noi, astfel, COMPLICÂNDU-I viața!

Pentru a evita astfel de scenariu e important să cultivăm independența, gândirea critică și responsabilitatea drept valori-cheie în devenirea copilului. După care, trebuie să avem grijă ca rolurile noastre și comunicarea cu băiatul să evolueze odată cu avansarea lui în vârstă. Trebuie să ținem cont de dorințele lui și firește – de particularitățile de vârstă, oferindu-i gradul de libertate autentică de care are nevoie.

Și rețineți: E absolut OK să aveți o relație apropiată cu fiul, atât timp cât ambii păstrați limitele psihologice și aveți o atitudine sănătoasă față de afirmarea independenței acestuia.

Daniela M.