Cum înțelegi că bărbatul de lângă tine încă este un copil

Imaturitatea emoțională este o problemă specifică genereației noastre. Din ea se nasc toate neînțelegerile, pornirile violente și suferințele între oameni. Suntem victimele acestei probleme psiho-emoționale din cauza percepției neadecvate a sensibilității, care predomină în societate. Încă de mici copii ni se cultivă în familie ideea că omul posedă putere spirituală atunci când nu-și exprimă trăirile, ci le inhibă, arătându-se în societate drept un robot perfect funcțional, care nu știe ce înseamnă vulnerabilitate.

Mai mult de atât, unii dintre noi cresc înconjurați de indiferența părinților, imitând ulterior abordarea acestora și introducând aceleași vicii în comuniunea lor amoroasă. De aici și primim generații de oameni nesatisfăcuți emoțional, care nu-și pot găsi calmul sufletesc nici măcar alături de cei mai dragi oameni de-a lor. Și acest lucru este cu adevărat trist.

Dacă vă doriți să puneți capăt acestui șablon toxic, trebuie să învățați să-l identificați atât în voi înșivă, cât și în partenerul vostru. Țineți cont că bărbați sunt îndeosebi de afectați de acest prejudiciu socio-cultural, devenind adulți, care încă se mai comportă ca niște copii. Iată de ce trebuie să le oferim toată grija, dragostea și susținerea noastră, încurajându-i să creadă în puterea vindecătoare a vulnerabilității și emoției ca atare.

Pentru a face primul pas în acest sens, și anume – identificarea imaturității emoționale în partenerul vostru, trebuie să-i analizați comportamentul conform acestor 3 criterii. Iată care sunt acestea:

El neagă sentimentele negative, spunându-vă constant că totul e bine

Negarea problemelor și credința într-o realitate iluzorie reprezintă primele indicii, care semnalează prezența imaturității emoționale într-o persoană. Atunci când partenerul vostru refuză să preia o abordare realistă asupra unei probleme emoționale, care îl afectează atât pe el, cât și întreaga voastră relație, el dă dovadă de infantilitate. Nu e o alegere bună să lași baltă partea mai puțin plăcută a vieții, întrucât și ea cere asumarea anumitor angajamente, fapt bine știut și acceptat de oricare persoană matură. Punctele slabe atât a fiecăruia dintre voi, cât și a comuniunii voastre amoroase nu trebuie camuflate, ci înțelese, cercetate și dezrădăcinate în urma depunerii unui efort comun.

El nu vă oferă sprijinul psiho-emoțional de care aveți nevoie

Suferința tăcută, care derivă din indiferență, este o problemă specifică multor cupluri contemporane. Acest fenomen se datorează neconștientizării partenerilor unui fapt simplu: Relația nu trebuie să te nefericească, ci să-ți dăruiască dragoste, sprijin și libertate. De aceea, dacă vă simțiți singuri, chiar dacă lucrurile par aparent în regulă, există șanse mari că partenerul vostru nu vă satisface necesitățile emoționale. Din nou, acest fapt este indiciul-cheie al imaturității emoționale, care vorbește despre lipsa aptidunii de autoreglare psiho-emoțională, empatiei și dorinței de a oferi sprijin spiritual a partenerului vostru. Nu e deloc bine să cădeți de acord cu un astfel de comportament. El trebuie eliminat din relație, dacă vă doriți o colaborare armonioasă cu partenerul.

El devine fie violent, fie indiferent în cadrul unui conflict

Imaturitatea emoțională are întotdeauna o mulțime de fațete. Ea se poate manifesta fie prin violență psihologică sau fizică brută asupra celuilalt partener, fie prin indiferență totală și absență spirituală în cadrul cuplului. Niciuna dintre aceste expresii emoționale nu reprezintă o opțiune pentru un adult determinat să muncească asupra sănătății sale psihice, fără a-și răni, într-un fel sau altul, partenerul/a în proces.

Conflictele nu înfățișează predispoziții la furtuni emoționale necontrolate. Ele sunt, dimpotrivă, o chemare la ajutor, o dorință cel puțin al unuia dintre parteneri de a fi auzit, înțeles și sprijinit. Din păcate, însă, un partener imatur nu se va strădui să înțeleagă acest principiu, răspunzând la un conflict apărut fie cu agresivitate irațională, fie cu ignorare totală.

Daniela M.

Sursa foto: freepik.com