Cum arată în realitate dragostea pe care o meriți

Putem cunoaște un om pur întâmplător și totodată putem dezvolta față de el niște sentimente puternice. Amețeala cu care am fost cuprinși este provocată din cauza trăsăturilor și a personalității lui. Trăind euforia îndrăgostirii nu ne întrebăm cum este în interior acel om.

Din ce este construită a lui viață, cu ce se ocupă, ce preferințe are? Ne axăm doar pe exteriorul frumos. Putem renunța la acel om chiar după prima întâlnire, aflând ce este după acel „ambalaj” care arată bine sau amețeala devine mai profundă și alegem să ne mai vedem și a doua și a treia oară.

Timpul petrecut în doi, intensitatea sentimentelor care își fac apariția în interiorul nostru ne duce la gândul că ne-am îndrăgostit. Astfel trăim fiecare clipă cu profunzime și decidem să ne dăruim omului de lângă noi.

Emoția profundă pe care am simțit-o de la început se transformă într-o acțiune. Îi demonstrăm partenerului că-l iubim prin fapte. Dublăm eforturile pentru a-i arăta cât de mult ținem la relația în care suntem implicați. Totuși, s-ar putea ca în timp acea stare euforică să se epuizeze, iar noi să vedem defectele celui de alături. Apar regretele și dezamăgirea, ne trezim că spunem „Nu-i asta dragostea pe care o merit!”

Cum arată dragostea pe care o merităm? Psihologul Erich Fromm spunea că iubirea nu este doar un sentiment. Chiar dacă inițial ar putea fi un sentiment/emoție involuntară, mai târziu el devine o alegere conștientă ce presupune acțiune.

Nimeni nu ne poate spune ce merităm cu adevărat. Noi alegem partenerul și tot noi decidem când nu mai are sens să luptăm pentru căsnicia sau relația noastră.

Atât timp cât acceptăm o relație toxică, acceptăm să fim umiliți, mințiți, abuzați, înșelați, dăm de înțeles celor din viața noatră că acest comportament anormal îl merităm. Oamenii își formează o atitudine față de noi, fiind influențați de ceea ce transmitem.

Nimeni nu-și va permite să ne umilească, dacă de la bun început ne-am prezentat cu un caracter puternic și stăpâni pe propria viață.

Dragostea pe care o merităm e cea pe care am acceptat-o.

Mary