Cum am învățat să evit conflictele inutile

La un moment dat, ne dăm seama că unele dispute nu merită participarea noastră la ele. Probabil că este vorba despre maturitatea emoțională sau vârsta, dar la un moment dat fiecare din noi își dă seama că nu se merită.

Preferăm să tăcem, să zâmbim, fără să ne aprofundăm în subiectul conversației. Noi înțelegem că este inutil să mai explicăm ceva cuiva care pur și simplu nu vrea să înțeleagă.

Se spune că abilitatea de a aduce argumente este o artă în care toată lumea poate spune ceva, dar până la urmă nimeni nu ajunge la un numitor comun. În realitate, problema se află mult mai adânc. Uneori, argumentele sunt ca o muzică îndepărtată care nu se aude foarte bine.

Deci oamenii nu întotdeauna îl ascultă și îl aud pe cel cu care vorbesc, iar acest lucru este foarte obositor. Unele discuții, dispute sunt condamnate eșecului încă de la început. Dar noi știm foarte bine cum să ieșim dintr-o ceartă sau o dispută inutilă. O dezbatere bună și corectă implică corecta gestionare a emoțiilor.

Unele controverse nu ne vor dezechilibra.

Știm că viața însăși constă dintr-o serie de negocieri zilnice care ne permit să trăim în armonie, să formăm relații și să le menținem, să atingem obiective și să ne înțelegem reciproc cu cei din jurul nostru.

De aceea disputele sunt inevitabile în fiecare dintre aceste domenii ale vieții. Capacitatea de a auzi ne este dată de la natură, dar este foarte important și să ascultăm. Arta de a argumenta fără careva consecințe necesită o strategie bună, dar și un control asupra emoțiilor.

Este foarte important să ținem minte că disputele nu trebuie mereu să se termine cu un anume câștigător. O dispută eficientă este atunci când ambele părți au ajuns la un numitor comun.

Respectul, acceptarea unei alte persoane, încrederea în sine sunt cei mai buni aliați ai noștri într-o dispută. Suntem responsabili pentru ceea ce spunem, nu doar pentru ceea ce înțelegem. Dialogul va fi eficient doar atunci când vom ști să ascultăm, să înțelegem mesajul și să acceptăm și o altă părere decât a noastră.

Este foarte important să învățăm cum să gestionăm corect emoțiile noastre, mai ales când vine vorba despre furie, pentru că în orice dispută furia este o adevărată bombă cu ceas.

Este foarte important să credem că vom ajunge într-un final la o înțelegere. Acest lucru necesită respect, dorință, înțelegere și compromis. Doar disputele care ne permit să ajungem la un acord și să existe pace între ambele părți sunt demne de noi.

Sursa :