Cu ce se începe totuși dragostea adevărată și relațiile fericite? Iată câteva semne distincte!

Mai întâi de toate, dragostea apare odată cu eliberarea hormonilor iubirii. Toate senzațiile de fericire sunt corelate cu persoana de lângă noi și nu întotdeauna omul de alături e așa cum ni-l imaginăm, pentru că starea de euforie pe care o trăim nu ne permite să vedem defectele omului de care suntem îndrăgostiți.

Dragostea de multe ori o confundăm cu pasiunea. Întâlnirile cu omul pe care credem că îl iubim se rezumă doar la preludiu și nopți amoroase. Relația propriu zisă nu este bazată pe responsabilități, nu ne facem planuri de viitor și nu includem totul la „Noi”, ci există doar „Tu și eu”. Încercăm să ne idealizăm partenerul pentru a crește respectul de sine și totodată de a menține sentimentul de euforie care persistă în relație. Mai devreme sau mai târziu apare dezamăgirea, iar pasiunea dispare.

De asemenea dragostea o mai putem confunda cu dependența emoțională. Dragostea niciodată nu deține controlul. Din momentul în care încercăm să controlăm și să urmărim fiecare pas al partenerului, apare și frica de abandon. Procedăm astfel, pentru că nu avem încredere în propria persoană și dorim să avem lângă noi o persoană iubită.

Cu ce începe Dragostea?

– Dragostea începe cu asumare și cu maturitate. Ambii parteneri se privesc real unul pe cealălalt. Acceptă neajunsurile lor, fără să încerce a le modifica. De fiecare dată, ambii încearcă să lase spațiu privat pentru fiecare dintre ei. Respectă valorile celuilalt și nu uită de propria persoană.

– Dragostea dăruiește dragoste. Dacă dorim să fim iubiți, dar să nu oferim, vom rămâne dezamăgiți de omul de alături. Îl vom învinui de incapacitatea de a ne iubi adevărat. Relația se va destrăma, din cauza faptului că nu am fost responsabili de propriile sentimente. Într-o relație matură există reciprocitate și nu există acuzări.

– Dragostea începe cu sinceritate. Când respectăm omul de alături ne implicăm în relație și construim un viitor cuplu bazat pe adevăr. Comunicând cât mai mult avem posibilitatea de a ne destăinui și de a ne spune micile lucruri care ne deranjează și pe care am dori să le schimbăm.

– Dragostea oferă sprijin. Iubirea ne inspiră să devnim mai buni. Nu criticăm, nu judecăm omul de alături, dar încercăm să-l înțelegem. Îi oferim un punct de sprijin pentru a depăși starea în care se află, iar dacă nu avem soluții de a rezolva o anumită problemă, suferim în tăcere împreună cu el.

– Dragostea începe cu încrederea. Încrederea este punctul cel mai puternic într-o relație de dragoste și în viață. Când zic „încredere” nu mă refer doar la încrederea față de partener, dar și la încrederea față de propria persoană. Atât timp cât nu vom crede în noi înșine, nici alții nu vor putea crede în noi.

Relațiile fericite se bazează pe cunoaștere – cunoașterea de sine și cunoașterea lumii interioare pe care o deține partenerul. Totodată partenerii din astfel de relații sunt capabili să gestioneze conflictele pe un ton calm, găsind soluțiila pentru toate greșelile.

Capacitatea de a găsi un sens comun în orice circumstanță îi ajută să-și susțină aspirațiile unul altuia, chiar dacă necesită mult sacrificiu și timp.

Mary