Cu cât mai mult oferim copiilor, cu atât mai nefericiți îi facem!

E absolut firesc să dorim tot ce e mai bun copiilor noștri, să vrem ca ei să atingă culmile care erau cândva mult prea înalte pentru noi și să le oferim un fundament trainic sub picioare.

Totuși, uneori se întâmplă să ne pierdem în prea multe griji și să construim o moralitate incorectă pentru odraslele noastre, așa încât acestea rămân lipsite de ambiție și dorință în a-și proiecta o viziune proprie.

Iată care sunt lucrurile pe care orice părinte ar trebui să le educe în copilul său, pentru a-i determina o personalitate armonioasă:

1. Activitatea suficientă

Rețineți că doar energia naște energie. Nu permiteți copiilor să lenevească.

Motivați-i, în orice mod, să se implice în diverse activități, ore particulare, tabere, evenimente, etc., care le-ar ajuta să-și identifice pasiunile, să comunice cu alți copii și să-și dezvolte abilitățile deja prezente în caracterele lor.

2. Atmosfera calmă și confortabilă în familie

Acest moment este esențial. Dacă acasă domnește o atmosferă greoaie, împovărată de problemele de moment pe care le cărați de la serviciu sau le exteriorizați din cauza neclarităților voastre amoroase, atunci nu poate fi vorba de independență a copilului vostru.

Trăind într-o atmosferă toxică, copilul adună treptat complexe, el devine anxios și inconștient de propriile abilități. De aceea, aveți grijă ce spuneți și cum acționați în ochii copiilor.

3. Definirea clară și a limitelor și a intențiilor voastre

Copiii sunt ființe simple, care se află într-o constantă etapă de descoperire a lumii înconjurătoare. Fenomenele pe care le percep le pot părea uneori complicate și mult prea complexe pentru a fi corect interpretate de ei.

Însă există o modalitate prin care le putem ajuta în acest sens, furmulându-ne clar intențiile și limitele pe care am vrea ca copiii noștri să le respecte, fără ca acestea să prezinte vreo conotație dualistă.

În acest fel învățăm copii să-și cultive o capacitate cognitivă bine-organizată, practică și utilă pentru o încadrare mai eficientă în societate.

Sursa :