Cu cât judeci mai mult, cu atât iubești mai puțin

Multe relații eșuează, multe căsnicii se destramă dintr-un simplu și dur motiv: acei doi oameni care cândva își jurau iubire, care se țineau de mână și vorbeau despre prezent și viitor devin doi străini. Parcă mai au ceva în comun: amintiri, speranțe, o casă sau doi copii și totuși parcă nu au nimic. Cuvintele nu mai sunt dulci, acum sunt amare, sunt veninoase, iar brațele reci și greoaie. S-au risipit planurile, dorințele și visurile. Sunt singuri în doi.

Ar fi în zadar să căutăm vinovatul, deoarece fiecare în parte poartă o vină, dar totuși într-o relație mereu unul din parteneri poartă o vină mai mare. Cel care nu a oferit cât trebuia, care nu a susținut la timp, care nu a iubit necondiționat. A criticat mai mult, a dorit să-l schimbe pe omul de alături, a subestimat și a înjosit. Poate că va suferi enorm atunci când va realiza de greșeala făcută, posibil că-și va dori să întoarcă timpul înapoi. Doar că trecutul nu-l poți întoarce, nu poți avea pe cineva cu forța. Cel mai frumos lucru în viață  e că nu suntem perfecți – astfel ne putem completa, putem deveni un tot întreg, putem găsi ocupații și idei comune. Defectele pot fi perfecte pentru cei care iubesc. În iubirea sinceră nu este loc de prejudecăți, de critică și de dorințele lumii. Cât de naiv ar suna pentru unii, dar acesta e adevărul.

Cu cât judeci mai mult, cu atât iubești mai putin. Când iubești, pur și simplu accepți pe omul de lângă tine cu bune și cu rele. Nu poți schimba un om pentru că așa dorești sau că ți-ai format în mintea ta un om perfect pe care îl dorești materializat. Nu poți iubi un om pe care îl dorești altfel, odată ce judeci pe cel de lângă tine ori nu-l mai iubești sau nu l-ai iubit niciodată. Atunci când admirația se transformă în judecăți, pleacă – nu te chinui și nu zbuciuma viața celui care simte mult mai mult decât tine. Nu critica întruna, nu-ți arăta nemulțumirea, nu fi un răutăcios care chinuie suflete. Pur și simplu pleacă. Nu sta acolo unde nu oferi nimic altceva decât dezamăgire și amintiri mai puțin frumoase. Mai bine un final cu regrete, dar cu un viitor promițător.

Cu cât judeci mai mult, cu atât iubești mai puțin.  – Honore de Balzac