Cu cât ești mai matur, cu atât mai puțin îți dorești aceste intrigi ieftine

Ai deja 15 ani, ai trecut prin 3 relații și te crezi expert? Sau 30 și zici că nu ai noroc în dragoste? Te-a lăsat bărbatul pe care îl iubeai și crezi că viața ta e terminată? Ai da orice pentru omul pe care îl cunoști de numai două zile? Atunci nu știi ce e asta dragoste adevărată și nici nu spera să afli, dacă continui așa. Poți să te îndrăgostești la nebunie îndiferent de vârstă, dar nu poți prețui dragostea când o trăiești isteric. Când în loc să stai cuminte la pieptul omului drag alergi după un mușchi și-o bancnotă din portmoneu. Sau mai multe. Cum iubești, așa și trăiești.

Iar să trăiești dragostea fără să o înțelegi în timp nu se poate. Tânără fiind, vei iubi pe mulți și vei suferi de la fiecare. Sau îți vei face singură probleme, rămânând lângă oameni nepotriviți. Te vei da în spectacol și vei căuta să prinzi o partidă bună. Dragoste va fi, prea nebună sau prea inconștientă. Vei găsi potrivit să lași și să arunci și la rândul tău vei pânge după cineva care te-a lăsat și ți-a aruncat dragostea. Vei crede asta normal, pentru că ce nu faci în numele dragostei, nu-i așa? Dar ce știi despre devotament și încredere la 17 ani? Cel mai bun lucru pe care să îl faci atunci e să găsești omul care te va iubi exact așa cum ești tu. Frumoasă, nu prea frumoasă, scundă, tristă sau nebună. Și la rândul tău să accepți un om așa cum este el. Acceptarea însă vine în timp.

Și dragostea vine în timp. Dragostea aia pe care o povestesc cuplurile ce sunt de vreo 50 de ani împreună. Dragostea responsabilă, pe care începi să o simți abia după ce treci cu omul tău prin foc și apă și tot rămâi alături de el. Dragostea care nu are atâta nebunie, cât înțelegere. Și certitudinea că nu vrei nimic altceva mai mult decât prezența lui. Ceea ce trăiești la 15 ani se numește aventură, experiență și ceea ce trăiești pe la 30 tot experiență este. Numai că la 30 e timpul deja să aduni experiența asta lângă un singur om. Omul tău. Cei care și-au  găsit dragostea înainte de 20 sunt cu adevărat fericiți. Ei au câștigat câțiva ani buni de fericire în plus. Cert  e că timpul le pune pe toate la locul lor. Și tot el îți schimbă complet viziunea despre atitudine, implicare, iubire. Pentru că cu cât ești mai matur înțelegi că toate emoțiile astea ușuratice și de prost gust se duc. Nu-ți va rămâne decât un gust amar că ai trăit degeaba sau plăcuta senzație că alături de tine e omul potrivit. Că tu ai ales corect. Că tot ce îți dorești atunci, ai.

Cu cât ești mai matur, cu atât mai puțin îți dorești aceste intrigi ieftine, spectacole goale, bărbați sau femei de ocazie. Nu vrei decât să ai o casă a voastră, o cină caldă, un om care știe cât zahăr să-ți pună în ceașca cu ceai. -citat cu autor anonim