fb

Crezi că știi ce se întâmplă în capul tău? Iată 5 lucruri uimitoare de care îți este capabil subconștientul

Crezi că știi ce se întâmplă în capul tău?

Să știi că nu deții controlul. Majoritatea proceselor de gândire au loc în subconștientul nostru.

Psihologii și neurologii consideră că creierul nostru are uimitoarea abilitate de a face concluzii fără a fi nevoie de participarea conștientului.

Acest lucru înseamnă că viața noastră este guvernată de niște gânduri pe care nici măcar nu le cunoaștem. De ce lucruri mai este capabil subconștientul nostru?

1. Somnul autonom

Cercetătorii de la Universitatea din Lubeck din Germania au recrutat un grup de 15 voluntari. Timp de 3 zile aceste persoane s-au culcat la aceeași oră, exact la miezul nopții.

Primului grup i s-a spus că va fi trezit la ora 9 și așa și se întâmpla. Al doilea grup a fost anunțat că va fi trezit la 9, dar era trezit la 6, iar al treilea grup a fost avertizat sincer că va fi trezit la 6.

Al treilea grup a prezentat o creștere vizibilă a nivelului hormonului de stres de la ora 4 până la 6, comparativ cu a doua grupă.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că subconștientul ține evidența timpului petrecut dormind și activează o alarmă biologică al timpul potrivit.

2. Reflecțiile sunt în mare parte inutile. Creierul deja deține răspunsul

Este posibil să pasezi rezolvarea problemelor dificile subconștientului. Un cercetător olandez a organizat un experiment în care i-a rugat pe participanți să ia o decizie dificilă, de exemplu să aleagă un apartament în baza unor criterii evazive. A fost dovedit că deciziile cele mai rezonabile au fost luate de cei care au fost distrași din procesul reflecției prin conversații ocazionale.

Subconștientul funcționează în afara limitei memoriei de lucru și poate prelucra o cantitate enormă de informație.

3. Ai fost învățat să nu te bazezi pe prima impresie? În zadar

Noi apreciem o persoană în primele 0, 1 secunde fără a da greș. Te-ai îndrăgostit vreodată la prima vedere? Ai simțit o aversiune față de o persoană fără a o cunoaște? Acest fapt este datorat subconștientului.

La începutul anului 1990, oamenii de știință de la Universitatea Stanford din California le-au arătat unor studenți niște fragmente de înregistrare video a cursurilor unor profesori necunoscuți. Erau fragmente de 2, 5 și 10 secunde. Apoi studenții au fost rugați să facă o evaluare a profesorilor în baza unor indicatori ca: competența și sinceritatea.

Evaluările lor au coincis cu evaluările semestriale ale acelor profesori. La fel de precise erau și evaluările în urma impresiei lăsate după 2 secunde.

4. Ne cunoaștem la perfecție

De ce cunoaștem unde se află membrele noastre fără a ne gândi în mod special la acestea.

Datorită unui raționament subconștient, majoritatea oamenilor știu unde se află membrele sale. Această abilitate se numește propriocepție și este rezultatul uni schimb constant de informație între creier și corp.

Drept consecință, persoana se identifică drept ”eu însumi” ca o entitate fizică.

5. Înțelegem din jumătate de frază nu doar persoanele apropiate

Creierul nostru anticipează viitorul, ajutându-ne să percepem vorbirea.

Creierul nostru în mod constant primește mai multe informații, decât el poate să prelucreze la moment. Din acest motiv el face preziceri, ca apoi să le verifice, comparând datele noi cu cele stocate în memorie.

Studiile demonstrează că atunci când o persoană se așteaptă să audă un sunet sau să vadă o imagine, creierul emite un semnal în zonele senzoriale ale cortexului.

Anume abilitatea de a fi cu un pas în față ne permite să anticipăm sfârșitul propoziției. Creierul prezice în mod constant sunete, cuvinte și semnificații pe care alții vor să ne transmită.