„Creierul ne minte!” Iată câteva idei senzaționale ale unui cercetător despre psihologia umană

Tatiana Chernigovskaya este profesor, doctor în biologie și filosofie care cercetează creierul, conștientul și inconștientul, inteligența artficială și alte ramuri ce au tangențe cu acest domeniu.

Unele dintre ideile ei sunt șocante, poate chiar inovatoare, de aceea trebuie să le recunoaștem adevărul:

1.Creierul ia o decizie cu 30 de secunde înainte să o conștientizăm. Această secvență de timp este extrem de mare pentru activitatea creierului, de aceea ar trebui să ne întrebăm cine ia hotărârea, până la urmă: omul sau creierul?

2.Ce ne guvernează? Sunt atât de multe gene, celule, nervi. Care element, dintre cele enumerate, îndeplinește până la urmă, funcția esențială asupra omului?

3.Creierul ne minte. Una dintre indiciile care ne demonstrează acest lucru sunt halucinațiile. Un om care le vede nu ar ceda niciodată să creadă în inexistența lor. Pentru el imaginea din cap devine reală și el e convins de adevărul a ceea ce vede. Atunci, ce ne-ar determina să credem că lucrurile ce ne înconjoară acum nu sunt o halucinație?

4.Organismul unește corpul și psihicul care se influențează reciproc. De aceea, atunci când ținem suferința în noi și nu ne deschidem unei persoane apropiate sau unui psiholog, ne expunem riscului de a ne îmbolnăvi. Totul poate începe de la un ulcer gastric, ca mai târziu întregul organismul să devină vulnerabil.

5.Trebuie să gândim mai mult. Cu cât folosim mai intens creierul, cu atât mai mult îi amplificăm capacitățile.

6.Când inteligența artificială va avea o conștiină proprie, când va avea propriile planuri de viitor și valori noi, ea cu siguranță nu se va proclama în favoarea existenței speciei umane.

7.Tu și creierul sunteți două entități distincte. Creierul ia toate deciziile fără tine și doar te face să crezi că tu deții controlul.

8.În ultimele secole numărul tulburărilor psihice a crescut considerabil, înregistrându-se un număr mai mare, decât bolile de inimă. Una din consecințele negative ale acestui fapt este că evoluția calitativă a societății regresează considerabil.

9.Creierul nostru este ca un calculator. Ne naștem cu un set de programe, iar pe altele le descărcăm de-a lungul experienței noatre existențiale.

10.Nu poți planifica o descoperire. Totuși, nu oricine este calificat să o facă. Trebuie să deții informația necesară pentru ca o idee să se contureze în mintea ta.

11.În viitorul apropiat, oamenii vor fi divizați în cei care citesc texte complicate și cei care citesc doar anunțuri și informație inutilă din mediul online. Diferența va deveni atât de profundă, încât cei care citesc literatură dificilă vor desemna clasa elitistă.

Sursa :