Continuă să mergi înainte. Indiferent de orice!

Viața n-a fost niciodată simplă. Ea presupune o mulțime de încercări, riscuri, pierderi și răni spirituale. Atât de des ni se întâmplă să nu reușim bine să savurăm din vremurile armonioase, încât totul se prăbușește din nou și suntem nevoiți s-o luăm de la capăt. Din păcate, suntem sclavii acestei legități fataliste, care nu ne permite să cunoaștem binele constant, fără a gusta și din partea urâtă a existenței noastre.

Dar și în această ordine a lucrurilor există avantaje pentru fiecare din noi. Găsind putere să supraviețuim vremurile dificile, continuând să mergem înainte indiferent de orice, ne antrenăm rezistența, voința și caracterul, devenind oameni de calitate. Mai mult de atât, rezistând în perioadele furtunoase, învățăm nu doar să prețuim mai mult, ci și să ne bucurăm din plin de momentele armonioase, pline de blândețe, empatie și dragoste pentru tot ce ne definește viața.

Totuși, rămâne o întrebare esențială: Cum continuăm să mergem înainte, dacă acest lucru este atât de dificil?

Ei bine, o metodă, cu adevărat, funcțională de a izbuti să mergem înainte indiferent de orice reprezintă credința în sensul vieții noastre.

Prin credință în sensul vieții noastre avem în vedere, în primul rând, stabilirea unui scop existențial personalizat, care ar răspunde la cerințele noastre psihologice și moral-spirituale individuale. Și aici nu e vorba neapărat de înscrierea într-un cult religios sau de perpetuarea speciei umane. Este de datoria fiecăruia dintre noi explorarea propriei dimensiuni lăuntrice, pentru a găsi, defini și explica acest scop existențial.

Pentru cineva acest scop ar putea fi de factură utilitară, și anume acordarea ajutorului membrilor mai vulnerabili ai societății, animalelor sau întregului mediu înconjurător. Pentru altcineva, însă, acest scop ar putea fi profund artistic, orientat spre crearea bunurilor culural-artistice, care ar corespunde cu viziunea spirituală a acestei persoane. Aceste scopuri ar putea căpăta orice formă și conținut, important este ca sensul acestora să vă servească în vremurile frumoase și dificile ale vieții, reprezentând un pilon al existenței voastre, care va rezista indiferent de orice.

Un exemplu relevant în acest sens este istoria psihiatrului vienez Viktor Frankl din lagărul de concentrare nazist, pe care acesta ne-o împărtășește în cartea sa ,,Omul în căutarea sensului vieţii’’. De-a lungul întregii cărți, autorul ne relatează observațiile lui psihiatrice asupra evoluției sale spirituale, dar și a tuturor celorlalți reținuți suferinzi din lagăr, demonstrând faptul că au izbutit să supraviețuiască până la urmă, în marea lor majoritate, nu cei puternici fizic, ci cei care erau conduși de un scop existențial; de credința într-un oarecare sens al vieții lor. Prin urmare, ideea acestei creații geniale, precum și a logoterapiei ca atare, a cărei fondator este de asemenea Frankl, constă în puterea absolută a omului, care izbutește să-și transforme suferința într-un instrument de explorare a sensului vieții.

În aceeași măsură, fiecare din noi poate merge înaine, continuându-și lupta cu propriile fiare, nu cedând, ci dimpotrivă – învățând și rămânând fideli propriului scop existențial. Doar așa vom putea triumfa asupra oricărui eșec și oricărei răni psiho-fiziologice.

Daniela M.

Sursa foto: freepik.com