Codul etic al gentlemenilor anului 1875 – reguli care merită reținute chiar și astăzi!

Conceptul de gentleman și-a modificat și remodifcat valența de zeci de ori de la origine și până la fundamentarea esențială a acestuia, din cauza schimbărilor intervenite în fundalul istoric, politic și național.

Totuși, câmpul semantic al acestui cuvânt este, fără îndoială, asociat cu o aparență clasică și atrăgătoare, cu o inteligență remarcabilă, și firește – maniere regale.

Apogeul grandorii sociale a gentlemenilor a avut loc în secolul XIX, în Marea Britanie, Anglia.

Vă prezentăm o serie de reguli publicate debutar în cadrul revistei A Gentleman’s Guide to Etiquette care sunt extrem de actuale și în lumea contemporană:

1. Chiar dacă sunteți absolut siguri că oponentul dumneavoastră vorbește niște aberații, care nu se înscriu în viziunile dumneavoastră asupra lucrurilor, păstrați-vă calmul, discutați inteligent și impersonal, ca și cum părerea celui care vorbește prostii ar conta.

2. Aveți tot dreptul să posedați anumite preferințe politice, dar nici într-un caz – nu le etalați în fața celorlalți! Lăsați-l pe oponentul dumneavoastră să vă considere mai bine un politician prost, decât un pseudogentleman.

3. Niciodată nu întrerupeți pe nimeni, chiar dacă acel cineva a menționat un an eronat, n-aveți niciun drept să-l corectați dacă nu vi s-a cerut acest lucru.

4. Apogeul impoliteții este verificarea constantă a orei sau a jurnalului personal. Nu contează cât de plictisiți sunteți, odată ce ați acceptat să dialogați cu această persoană, faceți-o corect.

5. Fiți întotdeauna amabil, sincer și lipsit de restrângerea oricărei superiorități. Nu ridicați vocea asupra nimănui și nu vorbiți cu prea mult patos, încercând să demonstrați cuiva ceva. Stabiliți-vă umanismul drept valoare supremă.

6. Vorbiți scurt, clar și cuprinzător. Preludiile și detaliile împovărează orice comunicare calitativă.

7. Evitați orice subiect care s-ar referi, într-un fel sau altul, la o persoană care nu e prezentă în timpul comunicării. Bârfele nu țin de gentlemeni.

8. Nu cădeți în plasa pedantismului. Ăsta e un semn de prostie, mai degrabă decât al intelectului autentic.

9. Vorbiți limba maternă corect, respectând toate regulile gramaticale scrise și orale ale acesteia, dar în acelați timp, evitați limbajul prea formal, el îi distanțează pe ceilalți de vorbitor.

10. Nu tindeți spre o aparență exclusivă, profundă și distinsă, refuzând distracțiile și comunicarea cu alți oameni. Încercați să acționați în conformitate cu sociumul, atâta timp cât acțiunile acestuia se înscriu în sistemul vostru de valori și respectiv, în codul de etichetă al gentlemenilor.

Sursa :