Chiar dacă nu vă certați, nu înseamnă că totul este perfect între voi. Iată despre ce e vorba!

De mici copii ni se cultivă viziuni pacifiste, modalități de evitare a conflictelor și alte forme de antipatie față de violența fizică și verbală. Da, acest lucru este progresiv și încântător! Totuși, în procesul de educație a oamenilor pașnici, nu ni se explică câteva lucruri esențiale despre certuri. Anume despre asta relatăm aici!

După cum am menționat, educația modernă tinde să camufleze partea bună a certurilor, convingându-ne în orice fel și chip că, certându-ne ne croim calea către nefericire. În acest context, profesorul Richard E. Lucas dezvăluie fațeta pozitivă a certurilor inter-umane în unul dintre articolele sale din Journal of Research in Personality.

Mai întâi de toate, Lucas explică lectorilor săi că certurile sunt, în majoritatea cazurilor, stimulii principali ai urii, agresivității pasive și complexelor psihologice ale copiilor în familie. Ele au abilitatea de a crea un climat psiho-emoțional extrem de dezagreabil atât în cadrul familiei, cât și în afara ei. Acestea și multe alte efecte negative ale certurilor rămân a fi primordiale în reprezentarea psihologiei.

Pe de altă parte, făcând o paranteză, profesorul deslușește abilitatea emancipatoare a neînțelegerilor.

Adevărul este că ele ne permit să ne eliberăm de energia negativă pe care o conservăm de-a lungul unor perioade semnificative de timp.

Atât de multe cupluri nu sunt pregătite să comunice regulat despre starea lor lăuntrică în relație, de prezentul și viitorul lor împreună, de momentele și obișnuințele care deranjează. Aceste cupluri nu aleg să rezolve problema pașnic, pe măsura apariției ei.

Mai mult de atât, partenerii evită discuțiile oneste și directe din intenții bune, crezând că astfel vor izola partenerul de o aură negativistă. Ei procrastinează discuția până când nu explodează, rănindu-și, de fapt, partenerul mult mai grav, decât ar fi făcut-o în cadrul unei discuții raționale la momentul necesar al desfășurării acesteia.

Dar asta nu înseamnă că certurile nu apar între partenerii conștiincioși, care comunică des despre stările lor lăuntrice și probleme apărute în relație. Pur și simplu, cât de mult nu ne-am dori, există viață și în afara relației și când aceasta ne invadează intimitatea, se întâmplă să n-o putem controla.

Toți ne certăm. Așa e construită lumea și cât de mult nu ne-am strădui să lichidăm în întregime neînțelegerile, asta rămâne a fi o tentativă sisifică.

Important e să conștientizăm și latura lor pozitivă și să fim recunoscători că ele ne permit să ne despovărăm de energia negativă, de adevăruri tăinuite și de scenarii mult mai triste, care pot amenința o relație.

Daniela M.