fb

Cercetătorii au explicat: selfie-ul are o conexiune directă cu narcisismul și alte tulburări psihice

După comportamentul unei persoane pe o rețea de socializare se poate afla dacă aceasta este narcisistă sau nu.

În cadrul unei cercetări, psihologii au analizat care este corelația dintre obișnuința de a face selfie și cele trei tulburări de personalitate din ”Triada Neagră”: narcisismul, psihopatia și machiavelismul.

”Ele sunt numite ”negre” pentru că se referă la lipsa de compasiune și tendința spre manipulare a celor care le dețin” spune Gwendolyn Seidman.

Machiavelismul se caracterizează prin viclenie, șiretlicuri și minciună. Individul este axat pe succesul scopului și va aplica orice metodă pentru a-l realiza.

Narcisismul exprimă o preocupare exagerată de imaginea sa, o mândrie. Individul simte o nevoie intensă de a fi recunoscut și acceptat ca important. El va întreprinde acțiuni pentru a fi pe placul tuturor. Sinonime pentru acest concept pot fi: egocentrismul și egoismul.

Psihopatia este o tulburare psihicăă prin intermediul căreia individul manifestă un comportament amoral și antisocial, incapacitatea de a exprima iubire și a stabili relații intime apropiate. Acest tip de persoane demonstrează un egocentrism exagerat.

Cercetarea a fost realizată prin chestionare online, pe un eșantion creat din 800 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani. Chestionarul viza implicarea subiecților în rețelele de socializare și frecvența de postare și editare a selfie-urilor.

Participanții au răspuns la o serie de întrebări despre atitudinea lor față de aspectul său fizic pe o scare de la 1 la 5, unde 1 este ”dezacord total” și 5 este ”cu totul de acord”.

Un compartiment important al teoretizării cercetării este conceptul de ”obiectivitate sexuală a persoanei”, prin care se subînțelege influențele socio-culturale care favorizează perceperea individului asemui unui obiect.

Teoria obiectivizării afirmă că atunci când sexualitatea persoanei este evaluată printr-o notă, avem tendința să atribuim o valoare mult mai mare, chiar inadecvată, aspectului fizic.

După analiza rezultatelor, psihologii au obținut următoarele concluzii:

– Există o legătură strânsă între ”Triada Neagră” și prezența frecventă în rețelele de socializare.

Advertisement

– Trăsăturile de caracter specifice narcisistului depind în mare măsură de timpul petrecut pe rețelele de socializare.

– Narcisismul și psihopatia este corelată în special cu bărbații care pierd mult timp pe rețelele de socializare.

Source :

cluber