fb

Celebra prezicere a lui OSHO: răspunsuri la întrebările care de mult timp te macină

„Țineți minte un lucru important: atunci când prezicem viitorul sau facem horoscopul – astea sunt metode de citire a subconștientului omului. E mai curând o prezicere a trecutului, iar așa cum trecutul vine din viitor, putem deci să aflăm și viitorul” OSHO

Vrei să primești răspunsul la întrebarea care de mult timp te macină? Alege una dintre aceste 12 imagini. După, citește parabola reprezentativă acesteia. În ea vei găsi răspunsul.

Ai ales imaginea Nr. 1

Dragostea

Un împărat puternic trebuia să aleagă un moștenitor. Nu îi era ușor, de vreme ce fii gemeni erau deopotrivă înțelepți, curajoși și meritau să urce pe tron. Atunci împăratul a dat fiecăruia câte un săculeț cu semințe de floare, spunând: „cel care va păstra mai bine aceste semințe, acela și va fi urmașul meu”. Primul frate a ascuns darul într-un cufăr, al doilea a plantat semințele. După trei ani împăratl a cerut înapoi săculețele. Primul fiu a scos sacul din sunduc, remarcând cu regret că semințele au mucegăit. Al doilea i-a arătat tatălui un câmp plin cu flori: „iată semințele tale, atunci când vor crește suficient le voi strânge și ți le voi oferi”. Nu este greu să-ți dai seama cine a devenit urmașul împăratului.

MORALA: dragostea este ca și semința, neapărat trebuie să o răspândești. Altfel nu va avea nimeni nevoie de ea. 

Ai ales imaginea Nr. 2

Rezistența

Într-o zi, un comerciant a trecut pe lângă o plantație și a văzut un rob. S-a oprit, l-a hrănit și i-a fost milă de acesta. Robul i-a spus: „Totul trece, va trece și asta.” După trei ani s-au întâlnit din nou. Robul a ajuns mare vizir. Acesta l-a acoperit pe comerciant cu aur. Vizirul însă i-a spus acestuia: „Totul trece, va trece și asta”. După câțiva ani vizirul a murit, iar comerciantul a mers la mormântul acestuia. „Totul trece, dar asta nu va trece niciodată”, a remarcat acesta cu durere. Dar după câțiva ani apa a spălat mormântul, până a dispărut. „Adevărat a spus vizirul, totul trece”, a exclamat omul.

MORALA: Chiar dacă evenimentele nu se desfășoară așa cum îți dorești, nu pierde timp să lupți pentru ceva – totul se va rezolva de la sine. 

Ai ales imaginea Nr. 3

Acceptarea de sine

Într-o dimineață, regele a ieșit în grădină, remarcând cu regret că totul în jur se ofilește. Stejarul murea, pentru că nu putea fi la fel de înalt ca pinul. Pinul murea și el, pentru că nu putea să nască, ca și vița de vie. Vița de vie se stingea, pentru că nu putea să miroase ca trandafirii. Numai caprifoiul era înflorit. De ce? Iată ce i-ar răspuns floarea: „Am înțeles că, odată ce m-ai plantat, ai dorit să fiu un caprifoi. Am decis atunci: odată ce nu pot fi nimic altceva, atunci sî fiu cel mai frumos reprezentant al speciei mele.”

MORALA: Cere de la Dumnezeu să-l aducă în fața ta pe Iisus și o va face. Dar Dumnezeu anume de tine are nevoie. Fii respectuos și acceptă-te așa cum ești.

Ai ales imaginea Nr. 4

Înțelepciunea

La un doctor a venit un șeic bătrân și fără dinți și a început să se plângă: – Tu, cel care ajuți pe toți, ajută-mă și pe mine. Cum adorm, coșmarurile îmi bântuie somnul. Visez cum ajung în fața haremului și acolo sunt foarte multe femei frumoase. Dar imediat cum intru în harem, totul dispare. Doctorul s-a gândit puțin, apoi i-a răspuns: – Vrei să primești din partea mea ceva prafuri, ca să scapi de acest vis? Șeicul a dat vehement din cap: – Numai nu asta. Singurul lucru pe care mi-l doresc e ca haremul să nu dispară.

MORALA: Oamenii ar fi fericiți, dacă și-ar dori doar ceea ce le aparține. Dar ei mereu visează la ceva străin. 

Ai ales imaginea Nr. 5

Comunitatea

Un filosof avea o singură pereche de încălțăminte. Într-o zi el a cerut papucarului să o repare. – Dar deja e închis atelierul, a răspuns papucarul – de aia nu voi putea să-i repar acum. De ce nu vii mâine? – Treaba e că am o singură pereche de papuci și nu pot să merg fără ea, a spus filosoful. – Nu e nimic grav, a replicat papucarul. – Îți voi da eu o altă pereche, pentru o zi. – Ce vorbești??, s-a revoltat filosoful – să port încălțămintea cuiva? Cine mă crezi? Papucarul a răspuns calm: – De ce refuzi să porți pentru o zi altă încălțăminte altuia, atât timp cât în capul tău sunt ideile și gândurile altor oameni?

MORALA: În viață nu există nimic care să-ți aparțină în exclusivitate. În esență, totul este comun. Chiar și gândurile. 

Ai ales imaginea Nr. 6

Energia

Odată un om rău a fost respins de societatea încare trăia. Acesta a promis drept răzbunare să taie câte un deget la 1000 de oameni. După ce a tăiat 999 de degete, acesta s-a întâlnit uc Buddha. Înțeleptul l-a rugat să-i îndeplinească o dorință, înainte să-i taie degetul. – Taie te rog o crenguță din acel copac. Adu-mi-o, vreau să o văd. Apoi lipește-o de copac, exact cum era înainte. Ucigașul a ridicat din umeri, la care Buddha a continuat: – Dacă nu poți să creezi, atunci nu ai dreptul să distrugi.

MORALA: Orientează energia spre un lucru folositor, altfel ea se va concetra spre lucruri negative: furie, mânie, ură.

Ai ales imaginea Nr. 7

Lumina din cale

Noaptea târziu doi oameni s-au rătăcit în pădure. Ambilor le era teamă, dar se comportau diferit. Unul din ei era filosof, celălalt – un mistic. Primul se gândea la situația creată, celălalt pur și simplu credea în soartă. Brusc s-au auzit tunete. Sute de fulgere străbăteau cerul. Folosoful a privit către cer, s-a gândit și a luat-o la fugă. Misticul a privit printre copaci și în timp ce fulgera a găsit cărarea.

MORALA: Privește atent la drum și, fără să te gândești, mergi înainte. Folosofiile sunt un proces al creeirului, nu te vor duce către scop. Pentru a avea succes trebuie să acționezi. 

Ai ales imaginea Nr. 8

 Recunoștința

Era seara târziu, cnd un pelerin s-a rătăcit, a ajuns într-un sat și a vrut să înnopteze aici. A bătut la toate ușile, dar nimeni nu i-a deschis. Fiindu-i frig și foame, pelerinul a adormit sub câțiva copaci. Când s-a trezit, a văzut crengile copacului pline cu mere. Pelerinul a mulțuumit cerului, dar și celor care nu l-au primit în casele lor. A reușit să ajungă acasă și a desent un tablou, cu acele mere, pe care l-a vândut foarte scump.

MORALA: Acceptă tot ce îți oferă viața cu recunoștință. Pentru dezvoltare omul are nevoie atât plăere, cât și suferință. 

Ai ales imaginea Nr. 9

Speranța

Un vânător s-a rătăcit în junglă. Trei zile acesta a umblat singur, până a dat peste alt vânător rătăcit. Bărbații s-au îmbrățișat și o vreme au fost fericiți. Apoi s-au întrebat de ce totuși sunt atât de fericiți. Primul a răspuns: – M-am rătăcit și nu mai credeam că întâlnesc pe nimeni. Celălalt a zis: – La fel și eu, voiam să dau peste cineva, era marea mea dorință. Dar acum că ne-am găsit, nu vom face decât să rătăcim împreună prin această junglă.

MORALA: Fericirea în doi este posibilă numai atunci când oamenii vor putea să fie fericiți în singurătate. Altfel își vor oferi unul altuia nefericire. 

Ai ales imaginea Nr. 10

Dincolo de familie

Iisus era încă mic, când Maria și Iosif l-au adus în Ierusalim. Copilul s-a pierdut în mulțime. Părinții mult timp l-au căutat și într-un sfârșit l-au găsit alături de mai mulți scribi. Băiatul vorbea cu aceștia. Atunci părinții au rămas uimiți de înțelepciunea lui. Iosif l-a întrebat pe Iisus:

– De ce ești aici? Eu și mama ta te căutăm de mult timp.

– De ce m-ați căutat? Am fost ocupat cu Ttăl meu.

– Eu sunt tatăl tău, a răspuns Iosif.

– Ziceam de tatău mei spiritual, a răspuns Iisus.

MORALA: Mai devreme sau mai târziu copilul se desparte de părinți, devenind independent: nu doar fizic, dar și spiritual. 

Ai ales imaginea Nr. 11

 

Porțile raiului

Un samurai a venit la maestrul zen și l-a întrebat: „Există rai și iad? Unde sunt porțile lor?”

– Cine ești tu? – l-a întrebat Maestrul.

– Un samurai, – a răspuns acesta.

– Samurai? Dar nu pari decât un băschetar.

Mândria samuraiului a fost atinsă. Acesta a scos repede sabia. Înțeleptul a zâmbit și i-a răspuns:

– Iată și răspunsul. Raiul și iadul – nu sunt interpretări geografice, dar psihologice. Ele se află în interiorul nostru. Ambele porți sunt acolo. Acționând inconștient – deschizi porțile iadiului, conștient – ale raiului.

MORALA: Învață să-ți controlezi emoțiile. Nu contează ce faci, important să fie conștient. 

Ai ales imaginea Nr. 12

Călătoria

Învățătorul și învățăcelul mergeau printr-un sat. Atunci când au ajuns în centrul satului, s-au auzit sunetele tobelor, din ce în ce mai tare. Învățăcelul a început să tremure de frică, pe când învățătorul a început să danseze, mergând spre locul unde se auzeau sunetele. Au înțeles că sătenii petreceau și s-au alăturat. După petrecere, oamenii obosiți au mers pe la casele lor, iar învățăcelul l-a întrebat pe învățător:

– Cum puteai să te bucuri în așa gălăgie? Eu nici gândurile nu mi le auzeam!

– Tu erai orientat către gălăgie, prietenul meu, dar pentru săteni aceasta era muzică. Eu am perceput sunetele la fel ca și ei.

MORALA: Marea parte a oamenilor merg prin viață, auzind doar gălăgia. Mergi mai departe, de data asta ascultă muzica. 

Source :

pic-words