Cele mai urâte și grele cuvinte în comunicarea cu omul drag

Comunicarea joacă un rol important în orice tip de relație. Cu atât mai mult, dacă doriți ca relația voastră de cuplu să reziste în timp, trebuie să exprimați într-un mod liber ceea ce gândiți, ce simțiți și ce planuri aveți în raport cu relația în care sunteți implicați.

De asemenea, comunicarea presupune ascultare, implicare și înțelegere. E de dorit ca o discuție să înceapă în afara căminului, ca mai puțin să fiți sustrași, iar starea voastră emoțională să fie acaparată doar de subiectul pe care îl dezbateți. Ați putea discuta la cină în oraș sau într-un parc în timp ce vă plimbați.

Totodată, cel mai corect este ca o discuție să se țină atunci când tu și partenerul de alături sunteți relaxați.  Relaxarea și o minte limpedă pot evita controversele și certurile  inutile.

Unele studii științifice au evidențiat faptul că femeile ar comunica diferit de modul în care comunică bărbații. De exemplu: o femeie poate ține o discuție în timp ce este preocupată și cu alte lucruri. De  aceea, psihologii recomandă ca atunci când se dorește transmiterea unui mesaj, cei doi parteneri să-și ofere atenție și să nu desfășoare alte activăți care ar putea să le capteze atenția. Mai este demonstrat faptul că femeile vorbesc zilnic aproximativ 15.000 de cuvinte, iar bărbații doar 10.000 de cuvinte.

Ca o discuție să decurgă eficient partenerii nu trebuie să-și impună propria părere, pentru că un astfel de comportament nu aduce vreun beneficiu relației. De asemenea, e de dorit ca partenerii să acorde importanță discuției pe care o țin, să nu tacă și să nu refuze de a continua discuția.

Comunicarea pe unii îi apropie, pe alții îi îndepărtează, în dependență de modul în care este întreținută ca să funcționeze benefic. A vorbi nu înseamnă a comunica. Atât timp cât vorbiți despre job, despre timpul de afară, despre vacanțe și planuri comune, nu există o comunicare care să pun pe prim plan nevoile reale, care de la începutul relației poate că nici nu existau: ele apar în timp, o dată cu evoluția personală.

De multe ori, mulți dintre noi zicem că omul de alături „s-a schimbat”. De fapt, omul de lângă noi a evoluat, iar lipsa comunicării duce spre neînțelegeri. De aceea, partenerii mai puțin trebuie să  vorbească și mai mult să comunice. Fiecare așteaptă ceva de la celălalt, fără să-i spună direct ce așteptări are. Fiecare își dorește ca partenerul să știe ce simte, dar acest lucru este imposibil, dacă nu există comunicare.

Limbajul neadecvat și gesturile necontrolate pot răni. Pentru a nu ajunge la reproșuri și insulte încercați să dialogați cu lejeritate, ascultați-vă unul pe altul fără să vă întrerupeți mereu. Cuvintele urâte îl pot îndepărta pe  omul de lângă voi. De aceea, atunci când simțiți că starea de nervozitate vă copleșește faceți o pauză și respirați adânc.

Abordând un astfel de comportament veți depăși elegant neînțelegerea și veți păstra propria liniște interioară, cât și pe cea a partenerului. Trebuie de știut, sentimentele și vorbele dure mereu vor avea un impact negativ asupra relațiilor de cuplu.

E greșit ca într-o discuție cu partenerul să folosiți expresia „E vina ta”. Asta duce la pierderea încrederii în partener  și a respectului de sine. E o normalitate ca cel de alături uneori să ia decizii greșite, dar acest lucru nu vă oferă dreptul să-l  învinovățiți sau să-l umilițiți. Concentrarea pe defectele partenerului duce spre umbrirea calităților pe care le deține.

De aceea, încercați să puneți în evidență punctele forte pe care le are omul iubit. Critica în public sporește intensitatea sentimentelor negative. Fie că e o simplă glumă sau niște tachinări, efectele nu vor fi în favoarea relației în care sunteți implicați.

Încercați să vă debarasați de cuvinte care transmit emoții negative și fiți iubitori în orice circumstanțe.

Mary