Cele mai puternice relații sunt cele în care unul este rațional, iar altul emoțional

În una și aceeași situație oamenii acționează diferit. Acest lucru este valabil în momentele tensionate, fie la locul de muncă sau în realțiile de dragoste.

Pentru oamenii care au viziuni diferite asupra vieții este mai ușor să treacă peste dificultăți și să mențină relația lor de iubire, decât pentru cei care se aseamănă foarte mult. Sistemul Myers-Briggs clasifică oamenii în două tabere: raționalii – care iau decizii bazate pe obiective bine analizate și emoționalii – care iau decizii bazate pe intuiție și sentimente.

Se spune că cea mai frumoasă relație e cea în care partenerii sunt diferiți, unul e emoțional, altul e rațional. Desigur, în acest caz nu putem spune că unii aleg greșit, fiecare decide pe cine să iubească.

Doi oameni sentimentali și doi raționali pot trăi o poveste frumosă de dragoste. Doar că unui om rațional îi este mai ușor într-o relație cu cineva emoțional, deoarece abordează orice problemă diferit. De exemplu:

1. Pentru omul rațional contează faptele, iar pentru cel emoțional sentimentele. De la începutul relației, cel rațional ia în considerare capacitatea financiară, statul social, timpul liber, iar cel eomoțional trage o mare atenție asupra sentimentelor. Chiar dacă obiectivele raționale sunt împotriva celor emoționale, oadată ce omul emoțional s-a îndrăgostit este gata de orice de dragul fericirii.

2. Omul rațional remarcă semnele unei tulburări, pe când cel emoțional observă doar faptul că are loc o tulburare. Cel raționl înțelege că relația în care se află va lua sfârșit atunci când are dovezi concrete. Emoționalul realizează schimbările cu ajutorul mimicii și a vocii. El simte că se poate întâmpla ceva rău, fără prea multe dovezi. De obicei, primul care observă problemele în relație e omul emoțional.

3. Omul rațional, mai întâi de toate, vede partea rea a lucrurilor. Cel emoțional invers. În toate relațiile sunt momente complicate. Dar în cazul în care ambii partenerii văd doar partea rea, atunci povestea lor de iubire ar putea fi pe sfârșite.

Când cel rațional renunță și vede doar partea proastă, cel emoțional se mobilizează și începe să caute motivele care i-ar face să rămână împreună. Șansele de a păstra o relație compusă de un om rațional și emoțional sunt mult mai mari.

4. Omul rațional privește certurile ca pe o normalitate. Pentru cel emoțional sunt un dezastru. Omul rațional tratează certurile ca pe o problemă care trebuie rezolvată, cel emoțional va suferi până în clipa când lucrurile vor reveni la normal. Raționalul rezolvă problemele, emoționalul fuge de ele. De aceea, persoana emoțională este capabilă să facă mult mai multe pentru a-și păstra relația.

5. Omul rațional va rezolva problemele, cel emoțional va aștepta până le va clarifica. În cazul în care cel rațional a greșit – va oferi flori, cadouri, va spune cele mai frumoase complimente. Omul emoțional nici nu încearcă să corecteze ceva. De aceea într-o relație unul oferă, iar celălalt așteaptă.

6. Omul rațional dorește să-și asume responsabilitatea, cel emoțional vrea să fie iubit. Raționalul iubește să aibă controlul în mâinile sale. Și omului emoțional îi pasă de relația în care se află, dar se simte pierdut atunci când nu primește atenția și iubirea de care are nevoie. Dacă partenerul de viață este deprimat, îmbrățisează-l mai des.

7. Omul rațional vrea să afle ce se întâmplă cu viața lui, cel emoțional dorește să afle de ce anumite lucruri i se întâmplă tocmai lui. În momentul unui conflict, omul rațional va dori să știe exact ce s-a întâmplat și va cere răspunsuri clare. Omul emoțional se va simți vinovat, va dori să știe unde a greșit.

8. Omul rațional caută adevărul, cel emoțional este gata să-l nege. Omul rațional nu este sincer doar cu oamenii din jur, dar și cu el însuși. Mereu își va recunoaște greșeala. Pe când cel emoțional nu întotdeauna va dori să știe adevărul. Uneori este de acord să-l mintă frumos. De dragul relației este capabil să se mintă și pe sine însuși.

Sursa :