Cele 9 trăsături ale iubirii mature, adevărate, spuse de un psihanalist celebru!

„Eu știu despre iubire mai mult decât Freud” – este celebra expresie a psihanalistului Otto F. Kernberg. Pe bună dreptate, teoriile sale în psihanaliză îl prezintă drept unul din cei mai buni profesioniști în domeniu.

Cum să înțelegi cât de prosperă este relația voastră de cuplu? Iată 9 trăsături caracteristice ale iubirii mature, prezentate de psihanalistul Otto Kernberg.

1. Interesul faţă de planurile de viaţă ale partenerului (fără a manifesta invidie).

2. Elementul de bază: capacitatea de a fi deschiși și onești, chiar și faţă de propriile neajunsuri.

3. Capacitatea de a ierta cu adevărat.

4. Modestia şi recunoștința.

5. Idealurile comune ca bază a vieții în doi.

6. Dependența matură: capacitatea de a accepta ajutorul (fără rușine, frică sau vinovăție) şi dea oferi ajutor; distribuirea echitabilă a responsabilităților, respectiv evitarea luptei pentru putere, a învinuirilor şi căutarea celui corect sau vinovat.

7. Pasiune intimă constantă. Manifestarea iubirii pentru celălalt, în ciuda schimbărilor fizice şi dincolo de toate defectele.

8. Recunoașterea inevitabilă a pierderilor, a geloziei în relație şi necesitatea de a proteja limitele cuplului. Conștientizarea că celălalt nu ne poate iubi aşa cum îl iubim noi.

9.Dragostea și doliul: dacă omul drag moare sau pleacă, pierderea ne permite să înțelegem ce loc a ocupat în viața noastră, respectiv să acceptăm o nouă iubire fără sentimentul de vinovăție.

Sursa :