fb

Cele 50 de cărți pe care fiecare om trebuie să le citească într-o viață (partea 1)

Romane de dragoste, cărți motivaționale, romane polițiste sau psihologice: sunt mii și mii de pagini care au marcat viața a mii și mii de oameni.

Personaje surprinzătoate, acțiuni care te vor impresiona și un mesaj care nu va ieși pentru mult timp din sufletul tău.

Vă recomandăm cu drag 25 de cărți magnifice, care nu trebuie să lipsească în biblioteca fiecăruia:

„Un veac de singurătate”, Gabriel García Márquez

Un veac de singuratate-carteUn veac de singuratate, capodopera care l-a propulsat pe Gabriel García Márquez pe orbita celebrității internaționale și i-a adus premiul Nobel (1982), este, în opinia unanimă a criticii – după Don Quijote de la Mancha, nemuritoarea creație a lui Cervantes -, cel mai frumos roman de expresie spaniolă din toate timpurile, așa cum mărturisește și Pablo Neruda care îl numește „Don Quijote al timpului nostru“.

Cumpără cartea

„Ulysses”, James Joyce

Ulise este un roman al scriitorului irlandez James Joyce, apărut la 2 februarie 1922. La această operă Joyce a lucrat încă din 1914 şi ea a văzut lumina tiparului mai întâi la Paris, apoi în SUA, în 1933 şi abia în 1936 în Regatul Unit, dat fiind că oficialităţile puritane au etichetat-o drept pornografie.

Ulise relatează trecerea lui Leopold Bloom prin Dublin într-o zi obişnuită, 16 iunie 1904. Titlul face referire la Ulise, eroul epopeei Odiseea de Homer (Leopold Bloom corespunzând lui Ulise, Molly Bloom Penelopei, şi Stephen Dedalus lui Telemah). Admiratorii lui Joyce din toată lumea sărbătoresc ziua de 16 iunie sub numele de Bloomsday.

Cumpără cartea

„O mie nouă sute optzeci şi patru”, George Orwell

Acest roman a inspirat o celebra ecranizare, în anul 1984, avându-i în distribuție pe John Hurt, Richard Burton și Suzanna Hamilton. Winston Smith este un personaj obișnuit: el urăște, iubește și muncește ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul că trăiește într-o lume infernală, în care a urâ, a iubi sau a munci sânt gânduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe. Romanul O mie nouă sute optzeci și patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naștere al unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit firești.

Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorbă”, o limba robotizată, care completeaza imaginea de lume ordonată „științific” dupa voința Fratelui cel Mare, care spune că „războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”.

Cumpără cartea

„Mândrie şi prejudecată”, Jane Austen

Mândrie şi prejudecată, publicat pentru prima oara pe 28 ianuarie 1813, este cel mai cunoscut și apreciat roman scris de Jane Austen și, totodată prima comedie romantică din istoria romanelor.

În același timp a devenit unul dintre cele mai citite și vândute romane din istorie. “Este un adevăr universal recunoscut ca un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă“. Este fraza memorabilă cu care începe volumul și piatra de temelie a intregii intrigi. Este povestea independentei și curajoasei Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci surori care trebuie sa ia în căsătorie pe bogatul, dar arogantul Mr. Darcy. Ceea ce urmează este una dintre cele mai frumoase, amuzante, naturale și încântatoare, inteligente, savuroase curtare cunoscută în literatură, scrisă de talentata Jane Austen, la numai 21 de ani! Este unul dintre cele mai ecranizate romane din istoria literaturii.

Cumpără cartea

„Marele Gatsby”, F. Scott Fitzgerald

marele-gatsby-carteMarele Gatsby (engleză: The Great Gatsby) este un roman scris de autorul american Francis Scott Fitzgerald, în care se urmăreşte viaţa unor personaje ce trăiesc în oraşul fictiv West Egg din Long Island în anul 1922. Principalele evenimentele ale romanului au loc în vara anului 1922. Nick Carraway – originar din Middwest, absolvent al Universităţii Yale şi veteran de Război în Marele Război (Primul Război Mondial) – este personajul narator al romanului. După ce se angajează ca agent de vânzări în New York, Nick Carrway îşi închiriază o casă modestă în oraşul fictiv West Egg din Long Island, aflată în vecinătatea luxoasei case a unui misterios milionar, Jay Gatsby, care organizează petreceri extravagante.

Cumpără cartea

„Mizerabilii”, Victor Hugo

mizerabilii-victor-hugo-carteMizerabilii (în franceză Les Misérables) este cel mai celebru roman al lui Victor Hugo – roman pe care scriitorul l-a terminat în 1862, în timp ce se afla în exil. Mizerabilii este considerat drept una dintre capodoperele umanităţii, precum şi o adevărată frescă socială. Domnul Myriel, devenit episcopul Bienvenu, care locuieşte la Digne împreună cu sora sa, Baptistine, are ocazia de a se întâlni cu un ocnaş evadat, ce îi bate la uşă pentru a-i cere mâncare şi adăpost.

Fiind un om nespus de bun, de milostiv, ce îşi dădea mai toţi banii săracilor şi care nu putea refuza prilejul de a face o faptă bună, îl primeşte, spre marea uimire a ocnaşului, care fusese refuzat de toată lumea.

Cumpără cartea

razboi-si-pace-tolstoi-carte„Război şi pace”, Lev Tolstoi

Război şi pace este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869. Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski şi Rostov, „Război şi pace” foloseşte istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franţa lui Napoleon Bonaparte. Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă.

Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufleteşti prin care trec oraşe întregi, mişcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăţi. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

Cumpără cartea

„Crimă şi pedeapsă”, F. M. Dostoievski

crima-si-pedeapsa-dostevski-carteCrimă şi pedeapsă este un roman scris de autorul rus Fiodor Dostoevski, fiind publicat pentru prima dată în ziarul intitulat „Mesagerul rus”, apărând în 12 numere lunare ca mai târziu să fie publicat ca roman, fiind considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare a tuturor timpurilor, cu influenţe asupra romancierilor ce i-au urmat. Romanul prezintă în prim plan drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea şi jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-şi rezolva problemele financiare, dar şi din dorinţa de a-şi demonstra lui însuşi că este îndreptăţit să o facă.

Etalând unele simptome de grandomanie, Raskolnikov se considera o persoană înzestrată cu calităţi deosebite, asemenea lui Napoleon. Ca om extraordinar, îşi simte justificată decizia de a ucide, încât nu se mai include în barierele morale ale oamenilor de rând. Cu toate acestea însă, imediat după săvârşirea crimei, protagonistul se îmbolnăveşte şi are remuşcări cu privire la acţiunile lui.

Cumpără cartea

„Lolita”, Vladimir Nabokov

lolita-carteLolita (1955) este un roman scris de Vladimir Nabokov. Romanul a fost scris în engleză şi publicat în 1955 la Paris, iar ulterior a fost tradus de autor în rusă şi publicat în 1967 la New York. Romanul este renumit atât pentru stilul inovator, cât şi pentru subiectul controversat: naratorul cărţii şi protagonistul, Humbert Humbert, devine obsedat sexual de o fată de 12 ani, cu numele de Dolores Haze. Dar reducerea subiectului la aceşti parametri este o simplificare arbitrară.

Cumpără cartea

„Să ucizi o pasăre cântătoare”, Harper Lee

sa-ucizi-o-pasare-cantatoare-carteSă ucizi o pasăre cântătoare (în engleză To Kill a Mockingbird) este un roman scris de Harper Lee şi publicat în 1960. Romanul a avut succes imediat, câştigând Premiul Pulitzer, şi a devenit o piesă clasică a literaturii americane moderne. Acţiunea şi personajele sunt inspirate din observarea de către autoare a familiei şi vecinilor ei, precum şi a unui eveniment ce a avut loc în oraşul ei natal în 1936, pe când ea avea 10 ani. Romanul este cunoscut pentru tonul cald şi pentru umor, deşi tratează o problematică gravă, cu subiecte cum ar fi violul şi inegalitatea rasială.

Cumpără cartea