fb

Cele 50 de cărți pe care fiecare om trebuie să le citească într-o viață (partea 2)

Ce-ar fi dacă, în loc să pierdem timpul pe lucruri lipsite de importanță, am citi o carte? Sau, în loc să ne lamentăm în propriile greșeli, am învăța din lecțiile de viață pe care le vom regăsi în filele acelei cărți?

Mai jos găsești o altă listă de cărți pe care fiecare om trebuie să le citească într-o viață (partea 2)

„Anna Karenina”, Lev Tolstoi

Anna Karenina este un roman scris de Lev Tolstoi şi publicat în foiletoane, în intervalul 1875 – 1877. Cu „Anna Karenina”, atenţia lui Tolstoi se îndreaptă spre viaţa contemporană. În raport cu Război şi pace, aici sfera de realităţi şi probleme se restrânge: este un roman al vieţii de familie. Anna Karenina este considerat cel mai „cinematografic” roman al lui Tolstoi, beneficiind de numeroase ecranizări. Nefericita Anna a fost întruchipată de actriţe celebre: Greta Garbo (1935), Vivien Leigh (1948), Jacqueline Bisset (1985), Sophie Marceau (1997), Keira Knightley (2012).

Cumpără cartea

„Fraţii Karamazov”, Fiodor Dostoyevsky

Fraţii Karamazov este ultimul roman al scriitorului rus Fiodor Dostoievski, scris între anii 1878 – 1880. Fiind considerat o operă literară de nivel mondial, romanul a fost şi ecranizat. În filmul realizat, actriţa Maria Schell a jucat rolul iubitei, Gruşenka. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume. Acţiunea romanului are în centru pe cei trei fraţi care au fiecare o predispoziţie patologică pentru patimă. În sens metaforic se poate spune că fraţii alcătuiesc oarecum cele 3 ipostaze fundamentale ale omului.

Cumpără cartea

„Marile speranţe”, Charles Dickens

Marile speranţe (în engleză: Great Expectations) este un roman din 1860 – 1861 scris de Charles Dickens, scriitor englez. Acţiunea romanului urmăreşte evenimentele ce i se întâmplă unui băiat în timpul maturizării sale. În ajunul Crăciunului din 1812, Pip, un orfan de 6 ani, se întâlneşte cu nişte evadaţi în curtea Bisericii din sat, în timp ce vizita mormintele părinţilor şi rudelor. Unul dintre evadaţi îl obligă pe Pip să fure mâncare şi să-l ducă undeva, la adăpost. Pip îl aduce în casa în care locuia şi el, împreună cu sora lui mai mare, o persoană rea, şi cu soţul acesteia, Joe Gargery, un fierar, dar care era mai bun la inimă decât consoarta lui. A doua zi, soldaţii îi recapturează pe evadaţi şi sunt înapoiaţi vaselor cu prizonieri, de unde scăpaseră cu o zi în urmă.

Cumpără cartea

„Stăpânul inelelor”, J. R.R. Tolkien

Stăpânul inelelor (engleză: The Lord of the Rings) este un roman de fantezie înaltă scris de universitarul şi filologul englez J.R.R. Tolkien. Acţiunea volumului prezent este o continuare a Hobbitului. Cartea a fost scrisă în anii 1937 – 1949, iar partea sa esenţială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954 şi 1955, această formă fiind cea mai populară. A fost retipărită de mai multe ori şi tradusă în diferite limbi,devenind una dintre cele mai populare şi influente lucrări ale literaturii secolului 20.

Acţiunea cărţii Stăpânul inelelor se petrece într-o preistorie imaginară, cel de-al treilea Ev al Pământului de Mijloc. Ţinuturile din Pământul de Mijloc sunt populate de oameni şi de alte specii umanoide (hobbiţi, de elfi, gnomi şi orci), precum şi de multe alte creaturi reale sau imaginare.

Cumpără cartea

„Portretul lui Dorian Gray”, Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray (în engleză The Picture of Dorian Gray) este un roman scris de Oscar Wilde. Cartea, singurul roman terminat al lui Oscar Wilde, este astăzi una din cele mai cunoscute opere ale sale. Publicat prima dată în 1890 în revista Lippincott’s, Portretul lui Dorian Gray a fost republicat în 1891, într-o variantă revizuită şi extinsă de Wilde, care a eliminat anumite pasaje controversate şi a adăugat 7 capitole şi o prefaţă aforistică.

Cumpără cartea

„Procesul”, Franz Kafka

Procesul (titlul original în limba germană dat de Kafka a fost Der Proces, apoi a fost schimbat de editori în Der Prozess, Der Proceß şi Der Prozeß) este un roman scris de Franz Kafka (1883-1924) în 1914 şi 1915, dar publicat pentru prima dată abia în 1925. El este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Kafka şi relatează povestea unui om arestat şi urmărit în justiţie de o autoritate îndepărtată şi inaccesibilă, fără ca natura crimei sale să-i fie dezvăluită vreodată lui sau vreunui cititor.

Ca şi alte romane ale lui Kafka, Procesul nu a fost niciodată finalizat, deşi conţine un capitol care aduce povestea la final. Din această cauză există anumite neconcordanţe în cadrul romanului, precum o serie de diferenţe în cronologia acţiunii narate.

După moartea în 1924 a lui Kafka, prietenul şi executorul său testamentar pe partea literară Max Brod a editat textul pentru publicarea sa de către editura Verlag Die Schmiede.

Cumpără cartea

„Împăratul muştelor”, William Golding

Un grup de copii scapă cu viață din catastrofa prăbușirii unui avion și încearcă să supraviețuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieții lor, o nouă robinsoniadă departe de adulți și de regulile acestora, se transformă într-un coșmar ucigător de vise: ura ia locul inocenței și crima se înstăpânește peste o lume care-și rătăcește busola. O parabolă de o forță incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?

Cumpără cartea

„De veghe în lanul de secară”, J.D. Salinger

Prima apariţie a lui J.D.Salinger în limba română a avut loc, în 1964, sub egida Editurii pentru Literatură Universală. „De veghe în lanul de secară” („The catcher în the Rye”),este tradusă de Regata Catrinca Ralea şi de Lucian Bratu, cu o prefaţă de Silvian Iosifescu. Salinger a mai scris şi alte cărţi de succes cum ar fi: ,,Seymour”, ,,Fanny şi Zooey”, ,,Nouă povestiri”, sau ,,Dulgheri, înălţaţi grindă acoperişului”.

Tema familiei este prezentă încă din primele pagini ale acestei operei literare, când autorul face o scurtă prezentare a personajului principal, un adolescent, pe nume Holden Caulfield, care provine dintr-o familie modestă, nu prea numeroasă, cu patru copii, unul mai mare pe nume D.B., scriitor la Hollywood, care acum se prostituează, Holden, unul mai mic, Allie, care a murit de leucemie cu ceva timp în urmă şi o soră în clasa a 4-a pe nume Phoebe.

Acesta povesteşte ultimele lui zile petrecute la Pencey, unde, deoarece era corigent la trei materii din patru, urma să fie exmatriculat înainte de vacanţa de Crăciun, însă nu pentru prima oară deoarece el a mai învăţat şi la alte şcoli precum Whooton şi Elkton Hills.

Cumpără cartea

„Contele de Monte Cristo”, Alexandre Dumas

Contele de Monte-Cristo (în franceză Le Comte de Monte-Cristo) este un roman publicat în 1844 de scriitorul francez Alexandre Dumas tatăl. Romanul povesteşte viaţa lui Édmond Dantes care a fost închis, fiind considerat informator al „Uzurpatorului” (Napoleon Bonaparte). A fost arestat de către autorităţi chiar în ziua logodnei sale cu Mércedes şi dus la închisoarea din satul său, urmând ca apoi să fie judecat de către procurorul de Villefort.

Pe drum spre Marsilia, la dorinţa căpitanului ce tocmai îşi dădea sfârşitul, Edmond Dantes preia din Elba o scrisoare a lui Napoleon către un bonapartist din Paris, Noirtier de Villefort.

Cumpără cartea

„La răscruce de vânturi”, Emily Brontë

La răscruce de vânturi este o carte scrisă de Emily Bronte şi publicată in 1847. În roman este vorba de dragostea dintre doi tineri, Heathcliff şi Catherine. Cei doi erau sortiţi ca toată lumea să fie împotriva lor. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume. Domnul Earnshaw, tatăl lui Catherine, este un om bogat şi bun care stăpâneşte conacul Wuthering Heights („La răscruce de vânturi”). Catherine are un frate pe nume Hindley. Domnul Earnshaw aduce un copil murdar acasă, cu care Catherine se înţelege bine încă din primele clipe. Fratele ei, Hindley, diimpotrivă, nu doreşte prietenia copilului.

Când tatăl lui Catherine moare, Hindley moşteneşte averea şi devine brutal şi rău cu sora lui. Îl chinuieşte pe Heathcliff, acesta declarându-i răzbunare.

Cumpără cartea

„Siddhartha”, Hermann Hesse

Profesiune de credința individualistă, respingere a fiecarei doctrine, blamare a lumii guvernate de bani și de putere, elogiu al vieții contemplative și al peisajului unei Indii recreate cu maiestrie, Siddhartha este, în esență, un roman initiatic, devenit, de-a lungul timpului, text „sacru“. Călătoria spre Soare-Rasare – o poveste despre redescoperirea naturii umane și refacerea drumului spiritual dupa efectele devastatoare ale celor două războaie mondiale, trăite de autor.

Cumpără cartea

„Aventurile lui Huckleberry Finn”, Mark Twain

Cumpără cartea

„Moby Dick”, Herman Melville

Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul istoriseşte aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinţa de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

Cumpără cartea

„Ferma animalelor”, George Orwell

Ferma animalelor este un roman distopic scris de George Orwell. Publicat în Anglia în 17 august 1945, cartea reflectă evenimentele care au dus la şi din perioada numită era lui Stalin (1927–1953) înainte de al Doilea Război Mondial. Orwell, fiind un socialist democrat[1] şi membru al Partidului Independent al Clasei Muncitoare timp de mulţi ani, l-a criticat pe Iosif Stalin şi a suspectat Stalinism-ul de la Moscova după experienţele sale cu NKVD în timpul Războiului Civil Spaniol. Într-o scrisoare către Yvonne Davet, Orwell a descris Ferma animalelor ca fiind romanul său „contra lui Stalin”.

Titlul original era Ferma animalelor: O fabulă, însă editorii din Stalele Unite au renunţat la O fabulă în ediţia din 1946.

Cumpără cartea

„Jocul cu mărgele de sticlă”, Hermann Hesse

În Jocul cu mărgele de sticlă clasicismul armonios și echilibrat se interferează cu romantismul avântat și patetic, ambele au numeroase puncte de tangență cu realismul și nu se refuză contactului înnoitor cu expresionismul și suprarealismul. Motive, tipologii, procedee, mijloace de expresie aparent ireconciliabile celebrează în scrisul lui Hermann Hesse întâlniri amicale, ca pentru a demonstra că nimic nu este inutil și pe deplin perisabil în experiența creatoare a secolelor.

Cumpără cartea

„Bătrânul şi marea”, Ernest Hemingway

Această nuvelă (considerată de unii critici un scurt roman), ultima operă cu adevărat importantă a lui Hemingway, reprezintă încununarea creaţiei scriitorului atât prin sensurile ei profund umane, cât şi prin măreţia sobră a mijloacelor de expresie. Bătrânul Santiago, pescar sărac dintr-un sat de pe coasta Cubei, se pregăteşte să iasă din nou in larg, la pescuit, după aproape trei luni de trudă zadarnică. Cititorul este introdus direct in subiect:

Singur într-o barcă pescuia bătrânul pe Gulf-Stream şi trecuseră optzeci si patru de zile fără să-i cadă vreun peşte. In primele patruzeci de zile îi ţinuse tovăraşie un băiat. Dar când s-a împlinit sorocul acesta şi peşte tot n-au prins părinţii i-au spus băiatului, fără doar şi poate, bătrânul e un salao, adică un om mai ocolit de noroc nici că se mai afla şi, la porunca lor, băiatul a trecut pe altă barcă ce din prima săptămână a prins trei peşti mari.

În cea de-a optzeci și cincea zi se prinde în undiţa bătrânului un marlin, un peşte spadă uriaş. Două zile și două nopţi durează lupta îndârjită dintre un om și  un peşte care trage barca după el în larg.

Cumpără cartea