Cele 4 indicii ale şantajului emoţional: nu le ignora

Şantajul emoţional este ceea ce se întâmplă între manipulator şi victima lui. Este o formă a violenţei psihologice. Deseori se întâmplă ca această strategie morală să nu fie utilizată voluntar, dar ca o acţiune inconștientă negativă, frecvent repetată. Totuşi, indiferent de manifestarea conştientă sau inconştientă a acestei violenţe, efectele rămân a fi aceleaşi – depresia, starea de nefericire, ura pasivă, etc. Iată cele 4 indicii, prin care ne dăm seama dacă suntem şantajaţi sau nu:

1. Ameninţări adresate lucrurilor importante pentru noi

Dacă partenerul tău te ameninţă că te limitează în exercitarea anumitor acţiuni, planuri sau dacă îţi interzice să faci anumite lucruri, spunând că în caz contrar el va pune capăt relaţiei, atunci fii sigură că eşti supusă unui şantaj psihologic.

2. Ameninţări adresate, în mod direct, victimei

Deşi această modalitate de evocare a şantajului emoţional nu este atât de frecventă, trebuie totuşi să menţionăm că ea este la un pas distanţă de violenţa fizică. Dacă partenerul tău te ameninţă cu o ulterioară tentativă de agresiune fizică, pentru a-ţi aprofunda şi mai mult complexele, vulnerabilitatea şi frica de singurătate, atunci să ştii că eşti şantajată!

3. Auto-ameninţări adresate manipulatorului

O altă formă de manifestare a şantajului emoţional este cea a auto-ameninţării manipulatorului. Această dimensiune violentă a şantajului este îndeosebi de subtilă, pentru că ea este foarte greu observabilă. Victima se conformează cu cerinţele manipulatorului, pentru a evita o ulterioară tragedie. În astfel de cazuri, manipulatorul, fie el întruchipat în chipul partenerului, a păriţilor, etc., el poate căpăta controlul absolut, fără ca intenţiile lui negative să fie descoperite până la urmă. De aceea, fii atent, în mod special, dacă ai presupuneri că treci prin ceva asemănător.

4. Provocarea sentimentului de auto-blamare a victimei

Dacă fiecare acţiune îţi este criticată, fiecare gând, idee sau tentativă de auto-exprimare îţi sunt excluse sau supradramatizate, atunci eşti supus ultimului tip de şantaj, prin care manipulatorul dezvoltă în tine un mecanism de vulnerabilitate complexă, prin care, ulterior, te va convinge să te supui cerinţelor sale, pentru că tu faci totul, aparent, greşit, iar el îţi este superior.

Pentru a evita aceste lucruri:

– Nu te lăsa provocat, ameninţat, influenţat, etc.;

– Nu uita că cel care te iubeşte, nu te va şantaja;

– Nu şantaja şi nu te lăsa şantajat de nimeni;

– Ai grijă de tine şi de calitatea oamenilor care te înconjoară.

Sursa :