fb

Cele 10 cărți cuceritoare care-ți vor schimba radical gândirea

Modul în care lectura își poate pune amprenta pe gândurile nostre și pe felul nostru de a fi, e impresionant, iar volumele care cântăresc greu în balanță în acest context, nu lipsesc cătuși de puțin.

Din noianul de lucrări cu efect miraculos asupra tuturor pasionaților de lectură, am ales zece volume impresionante:

1.”Un veac de singurătate” – autor: Gabriel Garcia Marquez

un-veac-de-singuratate-carteCâștigător al Premiului Nobel pentru literatură (1982), scriitorul columbian a reușit să transpună în acest volum, o imagine alegorică a evoluției istoriei latino-americane, cu accent pe condiția umană și pe conceptul potrivit căruia fiecare individ e condamnat să rămână veșnic singur.

Împletind adevărul cu fantezia într-un mod unic și cu adevărat tulburător, romanul ridică un mare semn de întrebare asupra modului în care omul refuză deseori să accepte adevărul.

Cumpără cartea

2.”Leagănul pisicii” – autor: Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut-leaganul-pisicii-carteRomanul invită la meditație asupra unuia din cele mai delicate subiecte: modul în care religia se demonstrează mai utilă și mai puțin periculoasă decât știința, în pofida multitudinii aspectelor controversate pe care le implică.

Bombardamentul orașului Hiroshima reprezintă un episod dramatic, în jurul căruia se construiește o întreagă filozofie menită să zugrăvească în culori clare, amenințarea cumplită pe care o implică invențiile distructive ale oamenilor, odata scăpate de sub control.

Cumpără cartea

3.”Adio arme” – autor: Ernest Hemingway

Rețeta perfectă a romanului bazat pe binomul iubire-război, ambientat în timpul Primului Război Mondial, surprinzâând absurdul care marchează perioadele cutremurătoare care sfășie istoria omenirii, curmând destine și desfigurând tot ceea ce ar trebui să rămână veșnic nobil, pur, lipsit de orice întinăciune: dragostea.

Cumpără cartea

4.”Stăpânul muștelor” – autor: William Golding

Dacă nu v-ați imaginat până acum chipul morții închis între coperțile unei cărți, atunci citiți acest volum publicat în 1954, despre coșmarul unui grup de copii și adolescenți englezi, supraviețuitori ai unui accident aviatic, în urma căruia rămân izolați pe o insulă pustie.

În tentativa lor de a se organiza și descurca singuri, după reguli proprii și fără controlul vreunei autorități adulte, membrii grupului se confruntă curând cu temeri ancestrale complet iraționale și comportamente antisociale, care aduc în prim-plan cele mai sălbatice porniri ale naturii umane.

În esență, romanul transmite un concept răscolitor, potrivit căruia, așa după cum afirmă autorul, „omul produce răul, așa cum albinele produc mierea”.

Cumpără cartea

5.”Chapaev și Vidul” – autor: Victor Pelevin

Apărut în SUA sub titlul „Buddha’s Little Finger” și în Marea Britanie sub titlul „Clay Machine Gun”, romanul nu a fost încă publicat în limba română, deși autorul acestuia, pe numele său complet, Victor Olegovici Pelevin (n. 22 noiembrie 1962), este un personaj extrem de controversat, stărnind, cu operele sale, polemici fără precedent în rândurile criticilor de specialitate.

Volumul, publicat în 1996, analizează fără pic de menajamente, burghezia rusă a anilor 1920, doldora de birocrați stupizi, falși poeți și militari incapabili, care gravitează în jurul sferei intime a unor personaje aflate în situații de criză sau de transformare – tema recurentă a romanelor lui Pelevin.

Recomandare

6.”Fight Club” – autor: Chuck Palahniuk

Un roman care se bucură de o imensă popularitate, atât grație modului explicit în care zugrăvește violența, cât și ecranizării realizate sub bagheta regizorală a lui David Fincher, în 1999, avându-i drept protagoniști pe Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter si Jared Leto – un veritabil carè hollywoodian de ași.

Dacă un club de box ar putea avansa soluția unei forme radicale de psihoterapie, atunci „Fight Club” este volumul care poate servi drept documetație amănunțită de proiectare a unei astfel de structuri ieșite din comun.

Cumpără cartea

7.”451° Fahrenheit” – autor: Ray Bradbury

Este un volum științifico-fantastic, schițând caracteristicile unei societăți futuriste, în care cărțile sunt interzise, iar pompierii sunt transformați într-un soi de investigatori, cărora le revine sarcina de a le a „vâna” și distruge, dându-le foc. De aici și denumirea romanului – ce punctualizează temperatura la care se aprinde hartia – 451° Fahrenheit (233° Celsius).

Cu astfel de reguli, pe cât de rigide pe atât de absurde, oamenilor nu le mai rămâne decât să memoreze cărți întregi pe de rost, pentru a le putea transmite urmatoarelor generații, nădăjduind că într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, acestea să reclădească societatea, învățând din greșelile înaintașilor lor.

Cumpără cartea

8.”Să ucizi o pasăre cântătoare” – autor: Harper Lee

Romanul a câștigat Premil Pulitzer, tratând problematici grave, precum discriminările rasiale, violența și violul, fără a abandona însă tonul cald și simțul umorului.

Este probabil cel mai citit volum despre problemele rasiale din SUA, iar protagonistul său – Atticus Finch – figura cea mai reprezentativă a eroismului rasial din literatura americană de ficțiune.

Cumpără cartea

9.”Martin Eden” – autor: Jack London

Romanul a fost publicat într-o primă fază, sub forma de „episoade”, în paginile revistei Pacific Monthly, din septembrie 1908, până în septemnbrie 1909.

Istorisește dificultățile cu care se confruntă un tânăr de condiție modestă – un marinar care se străduiește să devină un scriitor de succes – într-o societate în care bogații nu acceptă „amestecul” cu săracii.

Romanul critică puternic cinismul capitalistilor – caracteristica ce-și pune amprenta pe epoca respectivă, silind o mare parte din americani, să ducă o viață de mizerie.

Este surprinzator cât de puține lucruri s-au schimbat de atunci.

Cumpără cartea

10.”Învățăturile lui Don Juan” – autor: Carlos Castaneda

O carte care deschide o poartă fantastică a Universului, construind o lume guvernată de legi ce țin de o alta ordine a realității: volumul nu constituie analiza a unor experiențe halucinante, ci un ghid de călătorie alegoric, alături de o călăuza la fel de bizară ca lucrarea însăși: Don Juan, vrăjitorul Yaqui, care cunoaște toate cărările lumilor misterioase și tainele unor forțe inimaginabile, vechi de când lumea.

Cumpără cartea