Cel mai înţelept răspuns atunci când ești insultat de cineva

Insulte au primit măcar odată în viaţă toţi oamenii: şi cei buni, şi cei mari, şi cei vestiţi. Dar se poate şi trebuie să răspundem înapoi insultelor? Cum să răspundem unei insulte? Şi oare trebuie să o facem? Poate mai bine să tăcem şi să uităm? Marele Platon considera că unei insulte trebuie să-i răspunzi. Este necesar să întoarcem o insultă sub forma unei scurte observaţii înţepătoare: arunci înapoi piatra care au aruncat-o spre tine. Un vorbitor adevărat trebuie să poată răspunde scurt şi clar cuiva care a îndrăznit să îl insulte. Ca să îl facă să nu se simtă bine. 

Winston Churchill era un om tare învăţat, chiar dacă iubea să bea. Şi unei doamne care l-a numit beţivan, i-a răspuns că el mâine dimineaţă se va trezi, dar iată înfăţişarea ei sigur nu se va schimba. Mulţi oameni mari au fost insultaţi. 

Un scriitor i-a spus odată marelui scriitor Anton Cehov că va muri beat sub un gard. Iar acesta, la rândul său, i-a spus să sufle să vadă dacă nu este el beat.  

Marelui Alexandru Puşkin i-au scris că bunicul său a fost cumpărat de un marinar pentru o sticlă de rom şi că posibil să fi avut coadă.

Despre cântăreaţa Maria Callas un jurnalist a scris că avea picioare de elefant.

Inventatorului Edisson i-au spus că locul lui e la casa de nebuni. 

Toţi au fost insultaţi măcar odată în viaţă. Şi aceşti mari oameni au fost îngrijoraţi. Au fost răniţi şi le-a fost greu să accepte toate lucrurile care se spuneau despre ei. Şi nu întotdeauna au putut urma sfatul filosofului Platon şi să răspundă la insultă cu o observaţie scurtă şi sarcastică. Viaţa a răspuns pentru ei. Cine azi îşi aminteşte de aceşti oameni neînsemnaţi? Iar oamenii mari au trăit o viaţă uimitoare şi plină de evenimente, au devenit istorie. 

Cel mai bun răspuns unei insulte l-a avut celebrul pianist Liberace, când despre el a fost scris un articol viclean şi umilitor. După care a fost sunat şi întrebat dacă i-a plăcut articolul scris despre el. Pianistul a răspuns că a citit şi chiar a început a râde în hohote, mergând în drum spre bancă ca să-și ridice onorariul. 

Este bine să răspundem unei insulte. Pentru că insulta este adusă de persoanele josnice, neimportante, invidioase şi fără nici un talent. Iar noi trebuie să ştim să îi punem la punct. 

Sursa :