Cel care te manipulează, în realitate nu te iubeşte

Cei mai mulţi dintre noi suntem înconjuraţi de cel puţin o persoană care încearcă să ne manipuleze. E o persoană căreia aparent îi pasă de interesele tale, pe când de fapt încearcă să obţină un control absolut asupra ta, pentru a te folosi în propriile scopuri.

Astfel de oameni nu au dreptul să se afle în cercul nostru de prieteni, aşa că trebuie să îi ţii la o distanţă cât mai depărtată de tine. Sunt câteva semne care ar putea indica faptul atunci când cineva din persoanele care te înconjoară încearcă să te manipuleze:

1. Niciodată nu îţi oferă timp să te gândeşti

Dacă manipulatorul vrea ca tu să faci ceva anume pentru el, niciodată nu îţi va oferi timp să te gândeşti şi te va grăbi să îi dai un răspuns cât mai rapid. Acesta este un truc special, prin care să te oblige să iei doar deciziile care să meargă în folosul lui.

2. Te face să te simţi responsabil pentru emoţiile şi sentimentele sale

Un manipulator va face orice, doar să te convingă că anume tu eşti cel responsabil pentru starea sa emoţională. Va face totul ca să îţi explice că l-ai rănit profund refuzând să faci concesii pentru el. Adică se va face el victimă, deşi lucrurile în realitate stau altfel.

3. Te pune întotdeauna în cea mai proastă lumină

Un manipulator te expune în mod repetat ca fii o persoană negativă. Pentru a-şi ascunde acţiunile destinate să te rănească, manipulatorul va face în aşa fel ca să întoarcă totul împotriva ta şi te va face să crezi că ai greşit, deşi nu este adevărat. Şi cu cât mai mult vei dovedi contrariul, cu atât te va convinge pe tine, dar şi pe cei din jur de dreptatea lui.

4. Întotdeauna se joacă cu emoţiile tale

Un manipulator întotdeauna se joacă cu emoţiile tale. În loc să îţi trateze emoţiile cu grijă şi atenţie, el le foloseşte împotriva ta. Va încerca să îţi demonstreze că îl răneşti, chiar dacă nu este deloc aşa. Acest lucru îi va permite manipulatorului să obţină de la tine tot ce îşi doreşte. 

5. Niciodată nu se ţine de cuvânt

Un manipulator îţi promite multe şi jură să facă pentru tine ceea ce nu au făcut alţii, dar acţiunile lui niciodată nu se potrivesc cu vorbele. Cu cât îi ceri mai mult, cu atât mai puţin vei primi.

6. Îţi pune ultimatumuri

Un manipulator nu face compromisuri niciodată. El întotdeauna acţionează după principiul: „Fie totul e așa cum spun, fie deloc“. Cu cât mai tare vei încerca să găseşti un echilibru în relaţia ta cu el, cu atât se va ascunde de responsabilităţi.

7. Se foloseşte de slăbiciunile tale

Un manipulator îşi capătă încrederea pentru a afla mai multe despre slăbiciunile tale şi despre acele lucruri secrete, care te fac să te simţi nesigur, pe care mai apoi le va folosi împotriva ta ca să obţină un control asupra persoanei tale.