Cei mai mari dușmani ai relațiilor fericite: evită-i cât de mulți poți

Cu părere de rău numărul divorțurilor și al relațiilor care se sfârșesc crește de la an la an. Cauzele sunt diverse – rutina, responsabilitățile, problemele, orgoliile, lipsa timpului. Aceștia sunt câțiva factori care contribuie la destrămarea relațiilor care de la început păreau a fi fericite și împlinite.

La începutul relațiilor foarte puțini parteneri sunt conștienți de toate defectele pe care le are fiecare dintre ei. Fiind cuprinși de acea euforie a iubirii, își formează niște iluzii. Cu cât cunoașterea celui de alături evoluează, acele
iluzii se risipesc și apare adevărata față a lucrurilor.

Alteori paretenerii sunt conștienți de toate defectele pe care le dețin, dar speră că cel de alături se va schimba de dragul lor. Doar că, foarte puțini oameni au reușit să-și schimbe modul de a gândi și modul de a acționa. De aceea, nu e corect să te implici într-o relație atât timp cât nu ești gata să accepți partenerul cu toate calitățile și defectele sale.

La fel cum nerespectarea anumitor reguli la serviciu te pot lăsa fără acest serviciu, așa și într-o relație există niște reguli care ajută la funcționarea ei. Organizarea și echilibrul ajută enorm la menținerea liniștii și a fericirii într-un cuplu. Un cuplu este format din două entități care au nevoi, gânduri, idei, dorințe și așteptări diferite.

Chiar dacă partenerii au multe asemănări, oricum mereu vor exista niște lucruri care vor avea nevoie de armonizare. Această armonizare se întreține cu ajutorul capacității de a-ți exprima iubirea, nevoile, bucuria, grija față de omul de alături. Optimismul, expunerea gândurilor și a părerilor care se referă la relația în care ești implicat au un mare avantaj, deoarece dialogând cu omul de alături poți afla cu adevărat unde este nevoie de corectat sau de lucrat.

Conflictele care există în majoritatea relațiilor apar din cauza acestor neînțelegeri:

– Lipsa comunicării. Abilitatea de a comunica liber, de a fi ascultat și înțeles este esențială pentru o relație sănătoasă. Cuvintele și mesajul pe care îl transmitem au o mare importanță. Asta face diferența dintre o discuție plină de afecțiune și o dispută care poate duce la ceartă. Comunicarea are un mare rol într-o relație fericită.

– Lipsa valorilor comune. O relație în care partenerii au valori comune fac ca cei doi să comunice tot mai ușor și să reducă conflictele. Atunci când ambii văd lucrurile din același unghi, este mult mai ușor de readus lucrurile la stabilitate.

– Refuzul de a merge la compromis. Nu există oameni identici. Tocmai din această cauză fiecare om are individualitatea sa. Însă, într-o relație une lipsește autenticitatea, mult mai greu se găsesc lucrurile care ar putea să-i conecteze pe cei doi parteneri. O minte deschisă și dornică de a învăța lucruri noi va fi gata pentru compromisuri. În acele relații în care compromisurile sunt la ordinea zilei, partenerii evoluează și se modelează reciproc.

– Indiferența. În momentele frumoase și fericite fiecare poate fi alături. Însă mai puțin în zilele complicate. Cursul firesc al vieții aduce și evenimente mai puțin plăcute, dar în relațiile fericite partenerii se susțin unul pe altul.

Acceptarea celuilalt demonstrează cunoașterea de sine și cunoașterea partenerului. Indiferența scoate la suprafață fricile și nesiguranța unuia dintre parteneri. Relațiile fericite sunt ca niște flori, atât timp cât sunt întreținute înfloresc și decurg într-un mod frumos. Din momentul în care nu i se acordă grijă și atenție se usucă. La fe și relațiile, au nevoie de răbdare, înțelegere, comunicare și multă iubire.

Mary