Ce să faci dacă te-ai atașat prea mult de un bărbat? Răspunsul unui psiholog!

Dacă simți că te-ai atașat prea mult de bărbatul tău, iată ce trebuie să știi…

Deseori la una din etapele relației femeia începe să se contopească cu bărbatul și tinde să-l idolatrizeze chiar. Uneori asta se întâmplă imediat, alteori după un timp de adaptare.

Ea mereu se gândește la el, la relația în care este, la ce ar putea face pentru a-l vedea fericit. Astfel ea începe să se supună, fără să vrea, dorințelor lui. Din acest moment femeia dă start procesului de distrugere a relației. O asemenea conectare psihologică a femeii lipsește bărbatul de puteri și îl face să se îndepărteze. Femeia, speriată, se implică și mai mult: sună, scrie, merge la specialiști. După asta bărbatul fuge și mai departe și poate chiar să dispară din viața ei.

Iată cum se întâmplă: 

– te gândești mereu la el;

– îți lipsește interesul pentru propria viață;

– ai tot mai multe complexe;

– crezi că el este Alesul;

– te subestimezi în raport cu el;

– crezi că fără el viața nu va mai fi la fel.

Dacă te regăsești în unele din aceste trăsături, înseamnă că trebuie să vezi foarte clar care sunt rolurile voastre în relație. Atașamentul crescut față de bărbat e consecința subaprecierii personale. Dacă nu ne ajunge ceva în noi, dacă nu suntem împlinite, vom încerca să acoperim aceste „găuri” cu ajutorul altor oameni.

Însă alți oameni nu pot să facă asta. Pot doar temporar să calmeze starea de gol, dar nu definitiv. Nimeni nu și-ar dori să ofere energia lui pentru altcineva și în felul acesta să se simtă folosit. Dependența de un bărbat demonstrează exact ceea ce îi lipsește unei femei: autoaprecierea, viața personală, activități.

Deseori îmi întreb clientele: „Dacă acum te-ai simți împlinită, fericită, în plină armonie, care ar fi comportamentul tău față de bărbat?” Răspunsul practic e același: „Liniștită. Nu m-aș teme să-l pierd.” Bărbații astfel ne arată unde sunt părțile noastre slabe.

Multe femei trăiesc cu o energie intimă scăzută. Atunci ele sunt gata la orice, doar să rămână alături de un bărbat. O femeie împlinită nu are nevoie de asta. Ea poate comunica ușor cu un bărbat și nu se mai învinovățește. Să fii împlinită în acest plan nu înseamnă că trebuie să ai un iubit, cu care frecvent să faceți dragoste. Înseamnă să simți sexualitatea ta, să primești plăcere de la natura ta, să simți corpul tău, să înveți să te bucuri de la nimicuri.

Încă o foame a femeilor – e foamea după protecție și siguranță. 

Ne-am obișnuit să luptăm pentru viață, încât atunci când vine un bărbat vrem să aruncăm de pe noi această povară. Doar știm că el este puternic. Dar un bărbat nu suportă din prima această greutate și pleacă. O femeie înțeleaptă va învăța în primul rând să trăiască, să-și ordoneze viața și regulile.

Ce să faci, dacă deja ești dependendă de un bărbat? 

În primul rând trebui să vezi care este motivul acestei dependențe. Întreabă-te: ce pot să fac, ca să comunic normal cu un bărbat, fără a încerca să mi-l însușesc? Ce îmi lipsește, ca să mă simt împlinită în relație? Imaginează-ți o femeie care comunică ușor cu bărbații, fără a-și pierde din personalitate. Ce o diferențiază de tine?

Scoate gândurile dependente din cap. Întoarce echilibrul în relație. Nu te vor ajuta isteriile, critica, gelozia: dimpotrivă, vor respinge omul drag ție. Învață pentru început să păstrezi o anumită distanță, pentru a nu risca să pierzi pe cineva. Dacă te iubești cu adevărat – construiește o relație cu un bărbat. Atunci nu te vei atașa bolnăvicios de el.

Învață să trăiești propria ta viață, să trăiești fericită în singurătate, să te bucuri de fiecare mărunțiș. Atunci într-o relație va fi și pasiune, și atașament sănătos, și încredere, și iubire. 

Psiholog Julia Sudakova

Sursa :