fb

Ce să faci dacă ai 25 de ani – sfaturile unui miliardar

La o conferință în Seul, un tânăr l-a întrebat pe Jack  Ma (fondatorul Alibaba Group, a cărui avere este estimată la 22,2 miliarde de dolari) ce ar face dacă i s-ar da șansa să aibă din nou 25 de ani și abia să își înceapă afacerea.

Iată ce a răspuns Jack:

1. Posibilități sunt peste tot. Toți spun că internetul este viitorul. 10 ani în urmă internetul era imens, pentru că nimeni nu știa despre asta. Acum, devine din ce în ce mai greu, pentru că toți oamenii deștepți s-au îndreptat într-acolo. Din acest motiv, trebuie să ieși în sectorul real.

2. Dacă dorești să deschizi un restaurant – folosește tehnologiile pentru a-l face unic. Dacă dorești să deschizi o frizerie folosește-te de tehnologii pentru a face ceva diferit de toate. Nu funcționează doar hi-tech, tehnologia poate fi aplicată peste tot.

3. Gândește în direcția opusă. Când toată lumea este de-acord cu ceva, gândește-te pentru un minut dacă este corect. Când toată lumea este împotriva anumitor lucruri, la fel, gândește-te. Poate nu au dreptate? Și poate totuși aici există oportunități?

4. Dacă ai 25 de ani, nu-ți face griji. Orice greșeală pe care o faci reprezintă o mare valoare pentru tine.

5. Am stabilit pentru mine următoareaschemă” pe care o povestesc tinerei generații:

Până la 20 de ani – fii student. Nu te grăbi să inițiezi o  afacere, învață.

Până la 30 de ani – urmează ceva. Lucrează într-o companie mică. Companiile mari reprezintă la fel o opțiune bună, acolo vei învăța procesul, vei fi parte a unui sistem mai mare. Dar într-o companie mică vei învăța să lupți pentru lucrul tău și să visezi, la fel vei învăța să efectuezi o mulțime de sarcini. Până la 30 de ani nu este important în ce companie ai lucrat, dar este important ce fel de șef ai avut. Un bun șef te va învăța lucrurile de care vei avea nevoie.

De la 30 la 40 de ani – lucrează pentru tine, dacă vrei să devii un antreprenor.

De la 40 la 50 de ani – fă ceea ce ți se primește mai bine, nu încerca ceva nou. Pentru o altă sferă este deja prea târziu. Concentrează-te pe realizările tale.

De la 50 la 60 de ani – lucrează pentru oamenii tineri. Ei pot face multe lucruri mai bine decât tine. Învață-i să investească în ei.

După 60 de ani oferă-ți timpul ție. Te așteaptă plaja, soarele.

6. Sfatul meu pentru persoanele de 25 de ani – Faceți suficiente greșeli. Nu vă faceți griji. Veți cădea și vă veți ridica. Bucurați-vă de asta. Bucurați-vă de tinerețe și de viață.

Un articol tradus de pe: rusbase.com