Ce înseamnă cu adevărat să trăiești alături de un nevrotic

Nu vă grăbiți să vă răniți jumătatea, numind-o nevrotic sau nevrotică. Micile neînțelegeri și certuri ocazionale nu vorbesc despre un dezechilibru lăuntric potențial al partenerului vostru. Ele sunt părți componente ale oricărei relații interumane. Mai mult de atât, ele sunt la fel de firești ca și momentele afective dintre voi. Pur și simplu, este important să sesizăm granițele acestor manifestări negativiste și să le acceptăm în relație doar dacă ele nu îi schimbă ,,statutul” din sănătoasă în toxică.

E cazul să ne problematizăm, doar când depistăm anumite semne distincte ale nevrozei. Ele sunt valabile în orice circumstanțe și cu orice oameni, nu doar în contextul unei relații amoroase.

Iată unele dintre ele:

 1. Anxietate
 2. Depresie
 3. Furie
 4. Iritabilitate
 5. Subestimare scăzută

Simptomele comportamentale ale nevrozei sunt:

 1. Fobiile;
 2. Vigilența;
 3. Actele impulsive și compulsive;
 4. Dezechilibrul cognitiv (cum ar fi gândurile deranjante sau obsesive);
 5. Fanteziile neobișnuite;
 6. Negativitatea și cinismul;
 7. Perfecționismul;
 8. Comportamentele socio-culturale necorespunzătoare.

Prin urmare, ne dăm seama că nevroza nu este o simplă etichetă pe care o putem afișa peste personalitățile oamenilor. Ea e o tulburare psihologică, care are cauze fie ereditare, fie educaționale, fie ale mediului, profund înrădăcinate în percepția oamenilor. Totuși, ea rămâne a fi extrem de răspândită astăzi, de rând cu toate celelalte maladii psiho-emoționale ale omului contemporan. Ea își perindă existența printre noi, molipsindu-ne și pătrunzând în relațiile noastre sociale.

Este extrem de complicat să fii parte a unei relații, de orice gen, cu un nevrotic/ă. Ei sunt vulnerabili, impulsivi și incontrolabili. Toate aceste comportamente derivă dintr-o subapreciere profundă, poate chiar ură de sine.

Un om care nu știe să se iubească pe sine, nu va fi niciodată capabil să iubească, cu adevărat, pe altcineva. Nici măcar pe propria sa odraslă. Întotdeauna va fi o iubire bolnăvicioasă, detracată și împovărătoare.

Nu-mi asum curajul de a vă face să renunțați la acești oameni. Dar afirm, fără șovăire, că astfel de relații nu trebuie lăsate să mocnească, să se întindă și să se strecoare în sufletul vostru, schimonosindu-vă propria armonie lăuntrică.

Odată ce le-ați depistat, trebuie să luați atitudine, pentru a schimba lucrurile. Aveți două variante aici:

 1. Depuneți un efort nobil, dar titanic, pentru a scoate acea persoană din abisul spiritual în care se află, prin auto-sacrificare și consiliere profesională.
 2. Renunțați la ea.

Alegerea vă aparține, dar, vă rog, nu uitați cât e de important să nu fim, pur și simplu, martori pasivi ai propriei noastre vieți, și să-i modelăm esența în propria noastră manieră!

Daniela M.