Ce înseamnă cu adevărat să „te iubești pe tine”?

În acest articol vom vorbi despre ce înseamnă să te iubești pe tine, să te accepți și să ai încredere în importanța și forța propriului tău EU!

Dragule cititor, știu că rareori găsim ocazia potrivită, pentru a vorbi deschis și onest despre ceea ce ne frământă ființa. Ne aflăm într-o goană veșnică după realizări financiare și avansări sociale. Ne supunem regulilor, facem compromisuri și, treptat, uităm de propriul nostru suflet, care trebuie și el înțeles, îmblânzit și mângâiat.

De aceea, odată ce ai ajuns aici, îți propun să te alături acestei discuții sufletiste. Aici ne vom împărtăși reflecțiile asupra trăirilor noastre lăuntrice. Pot fi oricare. Nu există nici reguli, nici tabu-uri aici. Suntem liberi să vorbim despre orice ne problematizează spiritul. Dacă îmi permiți, voi face eu prima încercare.

Adevărul e că nu știu cum să mă iubesc pe mine însămi. Mă aflu într-o dezordine spirituală din care nu izbutesc să găsesc ieșirea. Mă pedepsesc violent pentru fiecare cuvânt spus nelalocul lui, pentru fiecare gest prea brusc și pentru fiecare slăbiciune care mă îndepărtează de la scopurile mele.

Îmi măsor valoarea după cantitatea muncii făcute, după eficiența ajustării la o situație socială sau alta și după aprecierea pe care o primesc de la oamenii care mă înconjoară.

Firește că îmi dau seama de latura toxică a acestei abordari și, încetul cu încetul, o îndepărtez.

Am început cu pași mici. Mi-am mulțumit, pentru faptul că îmi pasă de mine însămi suficient de mult ca să schimb această atitudine. După care am cercetat opiniile unor personalități remarcabile cu referire la acest subiect. Iată unele dintre ele, care m-au marcat profund:

Uite o amintire prietenoasă că „a fi cel mai bun” nu înseamnă a te împinge până la punctul tău de distrugere emoțională. „A fi cel mai bun” înseamnă a face maximul din ce e real să faci în timp ce ești cea ai bună variantă a propriului tău sine. Dormi suficient, oferă-ți pauze, ascultă-ți limitele… Și reține „a fi cel mai bun” e responsabilitatea pe care poți să ți-o asumi doar când ești fericit și sănătos. – Autor necunoscut

Sarcina ta nu este să cauți iubirea de sine, ci doar să cauți și să găsești toate zidurile pe care le-ai construit împotriva ei. – Rumi

Vei fi întotdeauna nepotrivit pentru cineva: prea rotund, prea gălăgios, prea moale, prea nervos. Dar dacă te vei lăsa suprimat constant de aceste etichete, îți vei pierde propria identitate într-o zi. Cereți scuze pentru greșeli. Cereți scuze pentru momentele în care rănești pe cineva neintenționat. Dar niciodată nu-ți cere iertare pentru cine ești! – Danielle LaPorte

Prea mulți oameni supraestimează ceea ce nu sunt și subestimează ceea ce sunt. – Malcolm S. Forbes

Vreau să-mi cer scuze pentru că m-am tot scufundat în mod constant într-o stare de panică, pentru că m-am lăsat pradă autodistrugerii atât de mulți ani. Înăuntrul meu există o persoană care merită bunătate. Anume pentru ea o să lupt! – Pastor Brianna

Prin urmare, scopul meu în cadrul acestei veșnice lupte psihologice cu mine însămi este de a-mi consolida capacitatea de a-mi accepta cusururile, de a-mi ierta slăbiciunile și de a conștientiza, cu adevărat, că omul din mine, exact ca și omul din fiecare din noi, contează!

Încă mai sunt în căutare. Încă mai lupt și mai eșuez, dar acum, odată ce am perceput direcția spre care vreau să mă orientez, mă simt mult mai armonios între limitele propriului meu EU.

Acum e rândul tău: spune-mi, ce e iubirea de sine în reprezentarea ta?

Daniela M.