Ce înseamnă cu adevărat să te bazezi pe propria persoană?

Ori de câte ori nu ești sigur, dacă ești fericit, de fapt, sau nu, întreabă-te: ,,Oare pot eu avea încredere, cu adevărat, în mine?” Dacă răspunsul este da, te asigur – ești printre cei mai fericiți oameni din lume. Iată de ce!

Cunoaștem cu toții că fericirea nu poate fi definită, că fiecare dintre noi o are pe a lui proprie și că nu e corect să instalăm postulate universale cărora fiecare suflet trebuie să se supună. Dar pentru că suntem oameni și pentru că facem parte din aceeași comunitate telurică, există o dimensiune a fericirii care ne unește. Și anume – posibilitatea de a ne baza pe propria persoană.

Da, da!

Credeți-mă, nu există fericire mai mare decât să-ți fii suficient ție însuți, să știi că vei face față tuturor furtunilor, care-ți vor apărea în cale și că nimic nu-ți va putea tulbura autenticitatea.

Mulți oameni asociază această calitate cu singurătatea, sau cu oricare altă factură negativistă a vieții. Ei consideră că, trecând prin bine și rău de sine stătător, ei sunt neajutorați, singuri și lipsiți de un pilon de sprijin din exterior. În astfel de circumstanțe, s-ar părea că încrederea în sine nu mai reprezintă o valoare pentru toți oamenii și că unii s-ar simți mult mai bine sub aripa ocrotitoare a mamei, a partenerului sau prietenilor.

E adevărat că există diferiți oameni, cu diverse percepții asupra independenței personale.

Doar că, cel mai probabil, oamenii care nu-și savurează puterea lăuntrică, rezistența și tenacitatea caracterului sunt ancorați de insecurități și complexe pe care nu le conștientizează, cu adevărat.

Ei își poartă rănile din copilărie cu o durere deosebită, simțindu-se străini în propriul corp și gând. Și asta nu înseamnă că sunt mai puțin capabili decât ceilalți și că, dacă s-ar baza pe ei înșiși, n-ar face față. Asta înseamnă, pur și simplu, că ei sunt prea vulnerabili să o facă, prea dependenți de părerea celor din jur pentru a risca să țină piept vieții de sine stătător. Și asta e trist.

Cred că o soluție ar fi conștientizarea faptului că oricine se poate baza pe propria persoană indiferent de vârstă, gen sau abilități extraordinare într-un domeniu sau altul. Și asta pentru că încrederea în sine nu e un dar supranatural, ci un sentiment lăuntric în totalitate antrenabil!

Ea vine din interior și se lasă consolidată după fiecare succes, după fiecare obstacol depășit și cel mai important – după fiecare act de iertare a sinelui atunci când ne conștientizăm imperfecțiunea și hotărâm să fim blânzi cu noi înșine.

Într-adevăr, e minunat să te poți baza pe propria persoană, să știi că ești suficient de bun, de atrăgător, de carismatic, de puternic, etc., chiar dacă unii încearcă să-ți demonstreze opusul.

De aceea, reține, a te baza întotdeauna pe propria persoană nu înseamnă a te izola, a nu cere sau a respinge ajutorul și a fi orgolios. A te baza pe propria persoană înseamnă a ști că tu însuți ești cel mai bun, fidel și adevărat prieten pe care l-ai putea avea vreodată, rămânând între timp în relații armonioase cu cei din jurul tău!

Daniela M.