Ce înseamnă cu adevărat să fii o variantă de rezervă

Probabil fiecare dintre noi cunoaşte acel sentiment de singurătate şi inutilitate, atunci când partenerul nostru anulează întâlnirea de dragul unor evenimente mai importante pentru el. Viaţa este o alegere. Avem dreptul şi puterea să alegem ceea ce dorim să facem în viaţă şi pe cel cu care vrem să fim împreună o viaţă. Nu trebuie să ne oprim la prima variantă sau să facem alegeri grăbite.

Dar nici noi nu trebuie să fim pentru cineva o opţiune dintr-o multitudine de alegeri. Sau chiar să fim varianta de rezervă. Persoana de pe locul doi. Să îşi aducă cineva aminte de noi doar atunci când are nevoie sau când nu a avut de ales. 

– Suntem întotdeauna disponibili, dar nu întotdeauna bineveniţi;

– Putem fi daţi la o parte pentru o alegere mai bună, chiar dacă e una temporară şi de scurtă durată;

– Suntem căutaţi doar atunci când toate celelalte opţiuni nu sunt potrivite;

– Considerăm această persoană semnificativă, chiar dacă ea nu consideră acelaşi lucru despre noi. 

Nu putem acuza această persoană. Pur şi simplu nu putem… Dar ne învinovăţim pe noi înşine, pentru că nu avem acel ceva care ne lipseşte, pentru a fi unica opţiune pentru cineva. Suntem mereu disponibili şi credem că anume acesta este singurul mod de a atrage atenţia persoanei dragi nouă. Suntem mereu înţeleşi greşit, fiindcă nu ştim să spunem „Nu”, iar la orice problemă reacţionăm în cel mai pozitiv mod. 

Şi am vrea să devenim mai duri.

Iar când persoana dragă ar alerga spre noi, chemându-ne ca o variantă de rezervă, să nu mai fim acolo. Să ştim să plecăm la timp. Să ştim să refuzăm. Doar că nu putem face acest lucru…

E prea greu. Şi nu ştim ce este, de fapt, mai greu şi mai dureros: înţelegerea că am făcut tot posibilul, dar nu suntem îndeajuns de buni pentru persoana dragă sau că suntem iar la un pas în urmă de toate alegerile mai bune? 

Doar un pas. Doar un  pas ne desparte de fericirea adevărată. Şi e mereu aşa. Devine obositor şi umilitor să fii varianta de rezervă a cuiva. Doar că e mult mai bine să nu fim deloc în viaţa cuiva, decât să fim mereu pe locul doi. Să ţinem minte că nu trebuie să ne mulţumim cu altceva decât merităm. Dacă cineva nu poate decide să ne aleagă, atunci să facem, noi înşine o alegere.

Să ne alegem noi. Nu există iubire mai mare şi mai sinceră ca iubirea de sine. Nu trebuie să ne adaptăm după cineva care ne ia în seamă doar când acest lucru îi este convenabil. Nu trebuie să cerem nimănui să ne aleagă. Trebuie să ne alegem noi înşine, pentru că suntem deja numărul unu pentru noi, nu o variantă de rezervă.

Dacă o uşă nu se deschide în faţa noastră, atunci aceasta nu este uşa noastră. 

Sursa :