Ce fac oamenii înțelepți când nu le place de cineva: sfatul unor psihiatri celebri

Psihiatrul și psihanalistul Fritz Perls spunea: „Eu îmi fac treaba mea, iar tu o faci pe-a ta. Nu am venit în lume pentru a fi la înălțimea așteptărilor voastre. Voi nu sunteți în această lume pentru a fi la înălțimea mea. Tu ești tu și eu sunt eu. Și dacă ne-am întâmplat să ne găsim, este minunat. Iar dacă nu, nu este nimic de făcut”.

Clasicul și scriitorul rus, Ivan Bunin, afirma la rândul său: ,,Nu sunt o piesă de aur dintr-un muzeu pentru a mulțumi pe toată lumea. Ambii au dreptate: nu am venit în această lume ca să-i mulțumim pe toți. Nu este nimic în neregulă cu asta, chiar dacă s-ar putea să ne placă foarte puțini oameni.

Deseori auzim astfel de exclamații de la cei din jurul nostru: ,,Cum oare se poate îmbrăca, gândi, vorbi, purta așa? Nu înțeleg!” Adică există oameni care nu înțeleg că există alți oameni care sunt total diferiți de ei. Fac ceva ce deloc nu corespunde așteptărilor și viziunii lor asupra lumii.

Din acest motiv, apare ostilitatea și răceala dintre persoane. Motivul adevărat și real este doar o simplă nepotrivire, iar persoana este cu adevărat bună la inimă. Prin urmare, pentru ca întâlnirile cu oamenii care nu ne plac să nu se transforme într-o adevărată dramă, voi cita câteva sfaturi ale celebrilor psihiatri Carl Gustav Jung și Fritz Perls.

Sfatul lui Fritz Perls

Psihanalistul de origine germană Fritz Perls a fost cel care a inventat termenul de ,,terapie Gestalt”, care se exprimă prin următoarele cuvinte: „Eu îmi fac treaba mea, iar tu îți faci treaba ta. Nu am venit în lume pentru a fi la înălțimea așteptărilor voastre, iar voi nu sunteți pe lume pentru a fi la înălțimea așteptărilor mele. Tu ești tu și eu sunt eu. Și dacă ne-am întâmplat să ne găsim, e foarte bine. Iar dacă nu, nu este nimic de făcut”.

Nu putem decide în privința acelor oameni care nu ne plac, deoarece diferențele dintre noi, precum și ostilitatea noastră sunt niște fenomene absolut normale. Prin urmare, dacă suntem acei oameni cărora le place tare să-și exprime părerea despre cum se îmbracă sau vorbesc alți oameni trebuie doar să ne căutăm de viața noastră.

Să mergem pe drumul nostru, să ne găsim un reper în viață și să trăim fericiți. Fără a ne amesteca în viața altor oameni și fără a încerca să-i ghidăm. Și dacă trebuie totuși să ne suprapunem cu cei care nu ne plac, atunci este foarte important să acceptăm diferențele și inconsecvențele reciproce și să nu facem din acest motiv un subiect de dispută și conflict.

Sfatul lui Carl Gustav Jung

„Orice ne enervează la ceilalți poate duce la o înțelegere mai bună a noastră”. Adică ostilitatea noastră nu ar trebui să fie un motiv pentru conflict, ci ar trebui să ne împingă spre autocunoaștere. Să privim în noi înșine și să ne vedem, să ne descoperim inconștientul. Acele ,,roți interioare” care stau la formarea simpatiilor și preferințelor noastre.