– Ce contează mai mult: să iubești sau să fii iubit? – Pentru o pasăre ce contează mai mult: aripa stângă sau dreaptă?

El. Abia începuse s-o iubească, dar știa că e pentru toată viața. Avuse și alte femei înainte, trăise și alte iubiri, dar nimeni nu i-a cucerit inima. Până la ea. O iubea pentru zâmbetul ei ștrengar, pentru felul în care își arcuia sprâncenele, pentru cuvinte și pentru că pur și simplu era. Ar fi dat orice să o aibă aproape și în prima zi când ea a acceptat să se vadă, era cel mai fericit. Credea că de acum totul va merge perfect. El doar o iubește, iar dragostea unui bărbat cel mai mult contează. Ea însă avea un trecut și un alt bărbat în gând. A decis totuși să încerce, poate îi va reuși să uite. La început totul a fost frumos. El era cel mai atent și galant bărbat, îi oferea tot ce și-ar fi putut dori o femeie. Dar, deși ea era acolo, caldă și frumoasă, nu îl iubea. Cu timpul sentimentul că ar putea să-l vadă mereu străin alături a transformat-o în o femeie cu reproșuri, pe departe să dorească să mai construiască ceva. El un timp a trăit cu naivitatea unui îndrăgostit, gata să iubească și pentru doi. A înțeles apoi că așa nu se poate și atunci s-a închis în sine. Finalul s-ar fi descifrat în zeci de feluri și totuși era final. Fie că ea ar fi plecat, fie că el ar fi suferit, fie că ar fi trăit ambii sentimentul ăsta de neîmplinire, era final odată ce numai unul din ei iubea.

Ea. Femeie care poate iubi doar de câteva ori în viață. În schimb puternic, orbește, naiv. Atunci când s-au despărțit a înțeles că nimic nu va mai fi la fel. Că tot ce a trăit până acum a fost pentru tot restul vieții. De atunci au trecut ani buni și parcă nimic nu s-a schimbat. A încercat să prindă alte relații din mers, să cunoască alți bărbați. Pe unii chiar i-a iubit, în felul ei. Poate nu total, poate fără să promită nimic, dar sincer. A înțeles că nu va mai iubi ca înainte și că fiecare perioadă din viață are timpul ei, experiențele ei, dragostea ei. Și totuși, când prezentul e gol, când nu mai poți iubi, deși ai vrea, totul se întoarce pe partea cealaltă. Dacă ea nu vrea, el degeaba vrea pentru doi. Dacă ea nu iubește, el degeaba și-ar da viața. Fie că ea ar rămâne, fie că el ar pleca, e sfârșit. Sfârșit e odată ce numai unul iubește.

Dragostea e pentru doi și se simte câte doi. Da, e necondiționat să iubești, dar ca să trăiești iubirea ai nevoie de încă un om. Fie că unul iubește mai mult iar altul mai puțin. Fie că uneori nu merge sau ai vrea mai mult. Dragostea se oferă în doze de reicprocitate. Iubești, te iubește. Nu că așa trebuie, poți iubi și în singurătate, doar că numai așa poți vedea cu ochii tăi cum e să trăiești fericirea. În doi. De asta într-o relație nu te întreba niciodată cât de mult iubește unul sau celălalt, ci dacă iubește. Dacă tu iubești și dacă celălalt iubește. Dacă tu vrei să construiești și dacă celălalt vrea. Dacă tu ești fericit și dacă omul de lângă tine e.

– Ce contează mai mult: să iubești sau să fii iubit? – Pentru o pasăre ce contează mai mult: aripa stângă sau dreaptă?